Masinile viitorului nu vor porni daca esti baut

Scris de

Data viitoare cand va cautati ingerul pazitor sa stiti ca este de metal si are circuite electrice si inteligenta artificiala…

QinetiQ dezvolta in SUA un prototip care are un sistem de detectie automata a alcoolului incurgitat de sofer, astfel incat blocheaza pornirea masinii.

Potrivit Centrului de Control a Bolilor (Center for Disease Control-nr) zilnic mor 32 de oameni in SUA in accidente legate de alcool. Tehnologia, care detecteaza alcolemia de la niveluri mai mari de 0,08 a fost prezentata lui Ray LaHood, secretarul de stat american pentru Transporturi.
Aceasta se numeste Driver Alcohol Detection Systems iar daca e folosita, masinile inteligente nu vor porni.
Desi produse similare deja exista, justitia a decis ca actualele sisteme sa aiba neaparat un tub mare in care soferul sa sufle. Aceasta versiune particulara este super-senzitiva si nu nu e asa invaziva, fiind mai pe placul marilor constructori auto.
Dispozitivul detecteaza nivelul de sange in alc.., pardon alcool in sange, analizand respiratia soferului sau pielea, folosind senzori integrati in volan si incuietorile de la usi.

Autoritatile americane estimeaza ca tehnologia va salva 9.000 de vieti pe an in SUA. Pana acum, statul a acordat 10 milioane de dolari pentru cercetare prin diverse organisme.

Dar unii critici argumenteaza ca sistemul nu e 100% sigur. Sarah Longwell, de la Institutul American al Bauturilor, spune ca si daca tehnologia e 99,9% sigura, asta tot inseamna ca zeci de mii de masini nu vor porni zilnic. Ceea ce va elimina posibilitatea de a bea un pahar de vin la o cina in oras sau o bere la un meci, ceea ce e perfect legal in SUA.
Oricum, tehnologia nu va fi disponibila decat peste 8-10 ani.

Deci pana atunci, beti responsabil! Si nu conduceti dupa!

Sursa: TG Daily
Sursa foto: wallpaper.metalship.org

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.