Nouriel Roubini: Goldman Sachs e amenintata de faliment

Scris de

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies si Barclays ar putea avea aceeasi soarta ca MF Global, potrivit economistului Nouriel Roubini, cel poreclit “Doctor Doom” pentru predictiile sale despre criza.

Profesorul a scris luni o serie de tweet-uri prin care spunea ca bancile de investitii se bazeaza pe imprumuturi pe termen scurt de zeci de miliarde, prin care isi sprijina pariurile pe termen lung. De regula, intr-o piata normala nu ar avea nicio problema in a a-si gasi finantare, dar de indata ce investitorii incep sa devina suspiciosi, acestia stopeaza fluxul de bani.
La fel s-a intamplat in 2008 cu Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch si AIG.

MF Global a cerut falimentul lunea trecuta din cauza unui pariu de 6 miliarde de dolari pe datoriile europene. Desi acest pachet nu-si pierduse semnificativ din valoare, faptul ca a facut publice aceste date a dus la o criza de incredere in companie. Actiunile sale au scazut apoi cu 66% in patru zile, ceea ce apoi a dus la cererea de protectie. MF Global a raportat active de 41 de miliarde de dolari.

Too Big to Exist

Desi din 2008 Morgan Stanley si Goldman Sachs s-au transformat in banci pentru a putea accesa banii Federal Reserve, Roubini a spus luni ca eforturile nu au fost indeajuns si ca inca sunt mult prea intinse fata de cat si-ar permite.

Roubini a mai spus ca JPMorgan Chase, Bank of America si Citigroup sunt mai putin in pericol deoarece depozitele bancare le permit o finantare mai buna. Insa hazardul moral inca nu este rezolvat.

Viziunea lui Doctor Doom este contradictorie fata de cea a directorilor acestor banci, care argumenteaza ca au intarit balantele contabile dupa criza din 2008 si ca nu au nevoie de capital suplimentar. In paralel, marile institutii financiare fac lobby impotriva introducerii de reglementari suplimentare si supervizare mai multa.

Si economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria intr-un post de pe 1 noiembrie ca toata aceasta crestere a dobanzii la obligatiunile italiene duce la o retrageri gigantice de bani din banci, atat din considerente de solvabilitate cat si din cauza fricii ca in final Italia va ajunge sa paraseasca zona euro.

O sa dau petrecere daca Goldman Sachs se va scufunda! Cine e cu mine?

 

Sursa: The Business Insider
Sursa foto: The Business Insider

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.