“Razboiul monedelor” incepe sa afecteze companiile

Scris de

Devalorizarea fortata a principalelor monede de pe planeta incepe sa afecteze conglomeratele industriale. Ratele de schimb la care se face vanzarea sau productia incep sa aiba o importanta de viata si de moarte, de profit sau pierdere pentru companii.

Sony si Samsung sunt primele care au inceput sa avertizeze in privinta politicilor monetare ale statelor lumii. Daca yenul este moneda de refugiu si toata economia Japoniei sufera dupa ce SUA si UE au inceput sa devalueze dolarul si euro, acum problema se extinde si la won-ul coreean, care incepe sa se aprecieze tot mai mult.
Sony chiar a inclus in raportul sau financiar o paguba de 300 de milioane de dolari, aproape cat profitul net, pusa numai in carca ratelor de schimb, potrivit DailyTech. De asemenea, Samsung a avertizat asupra rezultatelor financiare din urmatoarele trei luni, tot din aceasta cauza.

Samsung, venituri si profituri-record

Daca trimestrul al treilea a fost unul de cosmar pentru o serie de mari companii, Samsung si Sony au facut exact opusul si au scos din joben profituri peste asteptari.
Samsung a avut venituri-record de 35,8 miliarde de dolari, ca si profituri, de 3,96 miliarde de dolari in ultimele trei luni. Compania a inregistrat o performanta buna in domeniul semi-conductorilor, unde a inregistrat o marja de profit de 32,1%, cel mai mare nivel din 2004 incoace. Divizia de telefonie mobila a livra 71,4 milioane de telefoane, cu 19% mai mult peste aceeasi perioada a anului trecut. Marja a urcat si ea, de la 7,2% la 10,1%.
Diferite site-uri noteaza ca intre 5 si 7 milioane din acelea au fost gadgeturi din seria Galaxy S, cu Android. Numai ca firma nu se asteapta la o perioada a Sarbatorilor mai roza deoarece moneda sud-coreeana, won-ul, se apreciaza. In plus competitia in domeniul monitoarelor si televizoarelor LCD creste, ca si in cazul memoriilor.

Televizoarele si consolele readuc Sony pe profit

In cealalta parte, Sony, cel mai mare exportator de electronice al Japoniei, a anuntat ca vanzarile de console PlayStation au “contribuit semnificativ” la profitul net de 385 milioane de dolari anuntat de companie, fata de pierderile de 325 milioane de dolari de acum un an.
Sony a vandut 3,5 milioande console PlayStation 3, in crestere cu 9%. In acelasi trimestru de anul trecut divizia a avut pierderi de 730 milioane de dolari, in vreme ce in ultimele trei luni a scos un profit net de 85,5 milioane de dolari. Jocurile PS3 au fost si ele un succes, vanzarile totale ajungand la 12 milioane de unitati.
In schimb, vanzarile de PlayStation Portable au continuat sa cada, de la 3 milioane de unitati la 1,2 milioane din cauza cocnurentei de la Nintendo si a … iPhone, care a devenit un magnet de jocuri.
De asemenea, televizoarele Bravia s-au vandut mult mai bine, 4,9 milioane de bucati fata de 3,3 milioane. Compania recent a lansat si primele televizoare cu Google TV.
Laptopurile Vaio au inregistrat o crestere de 35%, de la 1,4 milioane de unitati livrate anul trecut in acelasi interval de timp la 2,3 milioane de exemplare. Divizia de mobile, Sony Ericsson a ajuns la al treilea trimestru consecutiv de profit, cu un rezultat pozitiv de 69 milioane de dolari.
Per total, compania si-a ridicat estimarea pentru profitul anual cu 17%, la 857 milioane de dolari. Vanzarile sale au totalizat 21,5 miliarde de dolari, de la 20,6 miliarde in acelasi trimestru de acum un an.

Cum s-a ajuns aici

Sony a mentionat in raportul sau bursier un “impact al ratelor de schimb valutar” de 23,4 miliarde de yeni, adica 290 de milioane de dolari. Din cauza problemelor pe care SUA le are cu China, care isi tine yuanul devaluat, Fed a aruncat cu miliarde de dolari in piata, slabind valoarea dolarului fata de alte monede. Euro a cazut si mai mult decat dolarul fata de yen, 14,7% fata de 7,5%. Banca Centrala Europeana (BCE) a devaluat euro dupa criza datoriilor Greciei. In contrapartita, alte state acuza acum Japonia ca devalueaza prea mult yenul japonez.

Sursa: RENNE
Sursa foto: jessescrossroadscafe.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. Goldfish toiler says:

    si acum zii. trebuie sa renun tam la banii lichizi! sa va chipuim ca pe maimute! Sa va amprentam, sa stim unde sunteti in orice moment! gresit. va credeti puternici. multi dintre noi ne-am descoperity puterea mentala. si stim cum sa calatorim…..daca intelegi…
    nu-ti vei recun oaste gresedlile niciodata, nici la sfrasit sa stii!! esti pierdut pt eternitate! stii ce inseamna oi eternitate, asta ti-a spus cineva? nu cred ca stii!

  2. De unde ai scos concluzia asta? :))

    Atentie la limbaj, te rog.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.