Sterilizare curat-murdara

Scris de

In articolul ”to be or not to be” de pe blogul meu spuneam:

BCE va trece in viitor mai mult ca probabil la QE-izari mai putin sterile, chiar murdare as putea spune.

BCE a facut tocmai acest lucru. Si inca nici nu oricum, ci pur si simplu involuntar. Un lucru deosebit de important in opinia mea. BCE nu a reusit sa reatraga de la banci suma pe care a cheltuit-o pe gunoaie. Acest lucru nu se intampla pentru prima data.

Banca a mai avut probleme de acest gen si in vara care a trecut. Cauzele esecului? In opinia mea lipsa clara de lichiditati care obliga bancile sa tina fonduri sub pres. Diferenta dintre suma sterilizata si cea nesterilizata este deocamdata una destul de “neglijabila”: 9 miliarde de euro. Dar, ceea ce spuneam eu in acelasi articol mentionat mai sus, spune acum si Reuters:

The ECB can buy government and corporate bonds under its purchase programme but has not revealed how much it can spend or for how long it intends to buy them.

Asta insemneaza ca BCE opereaza, spre deosebire de FED, in ceata. Stii ce i se poate intampla unui conducator auto, de exemplu, atunci cand acesta da sa treaca prin ceata peste o linie ferata fara bariera?

Si atunci cand vede locomitiva trenului care se apropie cu viteza exact in momentul in care a ajuns el cu masinuta lui pe sine? Daca tu nu stii, eu stiu! Stiu ca pana si domnul Verestoy, spaima tuturor tirurilor, ar pleca dintr-un asemenea loc intr-un avion facut din 4 scanduri. Si nicidecum cu avionul Smurd.

Scanduri frumoase si pestrite fara indoiala, tinand cont de faptul ca lemne are destule. Dar ce folos? Un asemenea avion te duce intotdeauna doar intr-o directie, cea a unei vile cu o camaruta, sapata de obicei sub pamant. I-am spus vila pentru ca stiu ca domnul senator nu si-ar putea inchipui altceva. Asta chiar in cazul in care resedinta ar urma sa fie pazita de draci. In cazul lui Verestoy gurile rele ar putea spune ca a fost lovit de blestemul padurilor pe care le-a taiat asa cum isi taie mustata.

Ce vor putea spune oare gurile rele despre BCE? Dupa ce banca se va lovi de un alt tren, cel al nechibzuintei. Vor spune probabil: Sa-i fie tarana usoara! Pentru ca alta functie decat cea de a duce lumea de rapa si cea de aparare a bancherilor nu a avut oricum.

Deocamdata insa atat domnul Verestoy cat si BCE par a fi bine mersi. Domnul senator pare sa nu mai aiba copaci de dobarat, fapt pentru care s-a apucat de doborat tiruri. In timp ce BCE pare sa se ocupe exclusiv de de doborarea tarilor suverane. Asta pana cand  fiecare din protagonistii amintiti vor da de proriul lor tren aparut asa deodata din ceata.

Sursa: Renne
Sursa foto: Google Images

Etichete: , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.