Uber a fost evaluata de investitori la 17 miliarde de dolari

Scris de

uber limoCompania Uber Technologies, care dezvolta aplicatia omonima care viseaza sa revolutioneze transportul de pasageri in lume, a atras de la investitori 1,2 miliarde de dolari intr-o operatiune care evalueaza firmala 17 miliarde de dolari.

Aceasta este cea mai mare evaluare a unei companii de IT din vremurile cand Facebook facea acelasi gen de furori printre investitori, pentru ca ulterior, dupa listare, valoarea actiunilor sa se prabuseasca la jumatate.

Atragerea fondurilor de 1,2 miliarde de dolari a fost organizata de Fidelity Investments, iar printre investitori s-au numarat si fondurile Wellington Management, Summit Partners si BlackRock, firma de investitii Kleiner Perkins Caufield & Byers, precum si actionari existenti precum Google Ventures si Menlo Ventures, potrivit Bloomberg.

„Este o dovada a capacitatii de crestere si a oportunitatilor companiei. Viziunea lor este, evident, mai ampla decat sa fie un simplu serviciu de taxi“, a declarat Anand Sanwal, directorul firmei de cercetare CB Insights.

Compania vrea sa foloseasca banii pentru a se dezvolta atat In orasele unde are deja operatiuni, cat si In altele noi. Saptamana aceasta, Uber a fost lansata In Miami, Austin si Orlando In SUA, dar si In Lille, Franta, si Tijuana, Mexic.

Controverse in privinta serviciului oferit

Uber ofera servicii pentru limuzine de lux, dar si pentru masini mai ieftine. Compania se confrunta cu dificultati din partea autoritatilor de reglementare din cauza unor aspecte legate de siguranta, dar si cu presiuni si proteste ale seferilor de taxi. Mai multe orase au blocat accesul companiei, acuzand-o ca reprezinta de fapt un serviciu disimulat de taximetrie, astfel ca ar trebui sa respecte legislatia locala. Care solicita ca mai intai de toate, compania sa aiba licenta.

Compania are 900 de angajati si percepe un comision de 20% de la soferi. Recent, a lansat si un serviciu de curierat In Manhattan, Uber Rush, care ar putea fi extins ulterior.
Principalul atu al Uber il constituie faptul ca utilizatorii aplicatiei pot chema o masina folosindu-se de aplicatie, iar banii nu se dau soferului, ci se transfera automat de pe card, fara a fi implicata vreo plata catre sofer. De asemenea, nu Uber detine masinile, ci soferii care presteaza serviciile, astfel ca toate costurile de mentenanta sunt suportate de acestia.
Un taximetrist castiga anual in jur de 30.000 de dolari, dar Uber spune ca, in medie, un sofer de-al sau castiga 90.000 de dolari in New York sau 74.000 de dolari in San Francisco. Problema o constituie faptul ca in aceasta suma sunt incluse si costurile detinerii si intretinerii autoturismului.

Google si masinile sale inteligente

Unul dintre investitorii in Uber il reprezinta gigantul online Google. Investitia principalului motor de cautare nu este surprinzatoare, mai ales ca Google lucreaza la realizarea unor masini inteligente care nu au nevoie de sofer.

Travis Kalanick, directorul executiv al Uber, afirma la finale lunii mai ca, intr-un final, compania va inlocui soferii cu masini care se conduc singure.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Chicago Tribune

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.