Un supercomputer a trecut Testul Turing pacalind oamenii ca este un copil de 13 ani

Scris de

inteligenta artificialaDoamnelor si domnilor, notati in calendar ziua de 7 iunie, caci aceasta este ziua in care un „supercomputer“ a trecut Testul Turing pentru prima data in istorie, pacalind oamenii ca este un copil de 13 ani.

Cinci calculatoare au fost testate la Royal Society in Londra pentru a vedea daca acestea pot pacali oamenii in conversatii reale. Testul a fost inventat in anii ’50 de catre celebrul savant Alan Turing, care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial spargea coduri. El a spus atunci ca in momentul in care o masina nu ma ipoate fi distinsa de un om, atunci aceasta „gandeste“.

Niciun computer nu a trecut pana acum testul, care necesita ca minim 30% dintre interogatorii umani sa fie pacaliti in timpul unei serii de discutii de cinci minute, potrivit Universitatii Reading.

Dar „Eugene Goostman“, un soft dezvoltat pentr ua simula un copil de 13 ani, a convins 33% dintre judecatori ca este om.
„In domeniul inteligentei artificiale nu exista un prag mai iconic si mai controversat decat Testul Turing“, apreciaza profesorul Kevin Warwick, de la Universitatea Reading.

Software-ul a fost creat de catre rusul Vladimir Veselov, care traieste acum in SUA, si ucraineanul Eugene Demchenko, care traieste in Rusia.
„Este o performanta remarcabila pentru noi si sper sa creasca interesul in inteligenta artificiala si chatboti“, a afirma Veselov.

Anterior au mai fost cazuri in care s-a pretins ca Testul Turing a fost trecut in diverse competitii, insa profesorul Warwick spune ca un „adevarat test“ este acela in care intrebarile sau subiectele nu sunt stabilite dinainte.
Profesorul spune ca un computer cu o astfel de inteligenta artificiala are „implicatii pentru societate“ si va servi drept un „semnal de trezire pentru infractiuni cibernetice“.

Alan Turing, un erou modern haituit pentru ca era homosexual

Evenimentul de sambata, 7 iunie, a avut loc la cea de-a 60 aniversare a mortii dr. Turing, care a pus bazele pentru dezvoltarea calculatoarelor moderne.
Munca sa de la centrul de la Bletchley Park a fost critica pentru Marea Britanie, Turing ajutand la scurtarea conflagratiei mondiale si salvarea a mii de vieti omenesti. Totusi, in loc sa fie apreciat, Turing a fost condamnat in 1952 pentru homosexualitatea sa si a fost castrat chimic. Doi ani mai tarziu el a murit otravit cu cianura, in ceea ce a parut o sinucidere, desi, ulterior, au aparut elemente ca moartea sa a fost doar un accident.

In luna decembrie a anului trecut, dupa o lunga campanie a sustinatorilor sai, Dr Turing a fost amnistiat postum.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: www.cs.pomona.edu

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.