Uniunea bancara dauneaza statelor din afara euro

Scris de

Ambasadorii din zece state aflate in afara zonei euro s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a se plange de planurile Comisiei Europene privind crearea unei uniuni bancare in zona euro, scrie EUObserver.

Aceasta ar plasa circa 6.000 de banci direct sub supravegherea Bancii Centrale Europene (BCE) insa statele bancile aflate in state din afara zonei euro vor fi dezavantajate. Dintre cei care s-au plans se afla ambasadorii la UE din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si chiar si Romania, dar si cei ai unor state puternice precum Marea Britanie, Suedia si Danemarca.
In noua formula, BCE ar avea ultimul cuvant de spus in privinta bancilor care au nevoie de capital sau sa vanda active pentru a evita falimentul. Aceasta a fost o conditie a Germaniei pentru a accepta ca viitorul fond permanent de salvare – Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – sa poata fi accesat direct de catre bancile din zona euro.
Problema este de concurenta egala intre bancile din zona euro si cele din restul UE. In statele din Estul Europei, 65% din sectorul bancar se afla in mainile bancilor austriece, germane, franceze si italiene. “Daca alegerea ar fi intre o banca austriaca si una romaneasca, unde isi va pune bunica ta banii? In mod clar, sa ai maretia ESM si a Germaniei in spate creaza un dezavantaj competitiv fata de cele locale”, a spus un diplomat.
O alta problema este ca statele din afara zonei euro pot opta sa intre in uniunea bancara, dar nu vor avea niciun cuvant de zis in privinta corpului care guverneaza BCE. Anumite decizii, precum retragerea de capital de la subsidiarele din Est, pot avea un impact negativ asupra acestor tari.
Finalmente, problema de fond este directia in care se merge cu integrarea europeana. Daca se face un comitet special doar pentru statele euro, ajungem la problema unei “Europe in doua viteze” sau a “statelor de mana a doua”.

Pentru Marea Britanie, o zona euro mai unita si mai puternica este problematica atunci cand vine vorba de reglementare bancara si de balanta puterii din Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care este bazata in Londra si care reuneste supraveghetorii din cele 27 de state. O alta problema o constituie cazul Estoniei – desi face parte din zona euro, bancile sale sunt detinute de cele suedeze. Dar Suedia e in afara euro, asa ca situatia ramane in coada de peste. Cum bancile sunt foarte interconectate, ramane problema ca statele mici renunta la o parte de suveranitate dar nu primesc nimic in schimb, nici control asupra BCE, nici adapost la puterea financiara a ESM.

Planurile finale ale CE in privinta uniunii bancare vor fi anuntate miercuri. Fiecare din statele UE aflate in afara euro are drept de veto asupra masurii, din moment ce e necesara unanimitatea. Nimeni nu vrea sa foloseasca, insa, “optiunea nucleara” deoarece nu doresc sa pericliteze planurile de stabilizare a euro.

Sa vedem cum se impaca iarasi capra cu varza!

Sursa: EU Observer
Sursa foto: CNBC

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.