Vulturii rusi vaneaza BP pentru active

Scris de

Dupa ce autoritatile din SUA au stabilit ca BP trebuie sa plateasca 20 de miliarde de dolari din cauza petei de petrol, vulturii incep sa roiasca in jurul gigantului petrolier britanic adulmecand mirosul prazii ranite.

Pata de titei din Golful Mexic a facut oficialii British Petroleum (BP) sa opreasca acordarea de dividende pe acest an si sa anunte vanzarea unor active care nu sunt principale (“core”), in valoare de 10 miliarde de dolari, pentru a face primele plati in fondul de despagubire.
In mod anormal, presedintele rus Dmitry Medvedev a declarat ca Kremlinul “nu este indiferent la viitorul lor” si a adaugat ca BP ar putea ajunge sa fie “anihilata” de pata de petrol sau sparta in bucati, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters. La final, el a adaugat: “Sa speram ca ei pot absorbi pierderile”.

Rosneft si TNK-BP

Gigantul condus de Tony Harvard are cateva active care intereseaza direct partea rusa. Cum ar fi cele 1,2% din actiunile Rosneft, gigantul petrolier rus de stat, a caror valoare este de aproape un miliard de dolari. Ca sa nu mai zic de cele 50% pe care britanicii ii detin in TNK-BP, a treia companie petroliera rusa. Si care aconteaza cam 20% din rezervele BP, nefiind deloc activ secundar. BP a avut in ultimii trei ani o adevarata epopee in Rusia legata de destinele celor 50% din TNK-BP, Rusia sprijinind cei 4 magnati rusi ai petrolului care detin cealalta jumatate sa preia totul. Ba mai mult, Gazprom e direct interesata, deoarece gazistii au preluat zacamantul de la Kovykta, unul din cele mai mari din lume, la un pret subevaluat. Autoritatile ruse au dat mii de amenzi BP, intre care si una de un miliard de dolari pentru a-i forta sa plece. Plus ca directorul Robert Dudley a fost fortat sa paraseasca Rusia, nemaifiind prelungite actele sale.
Valoarea celor 50% din TNK-BP e de 16-18 miliarde de dolari, dar daca ar trebui sa vanda aceste actiuni britanicii vor trebui sa accepte reduceri mari de pret deoarece e o vanzare fortata a unei companii aflata in criza. BP deţine o participatie de 50% la TNK-BP, iar restul revine oamenilor de afaceri rusi Mihail Fridman, Viktor Vekselberg, German Khan si Len Blavatnik.
Totusi BP are un cash-flow puternic iar anul trecut a avut un profit net de 14 miliarde de dolari si 25 miliarde de dolari in 2008.

Intra in scena Surgutneftegaz?

Celalalt gigant rus, Lukoil a anuntat ca nu e interesat de activele ce vor fi scoase la mezat. “Nu-i mancam pe cei slabi”, a spus Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil. De obicei asta se cam intampla cand vreunul din gigantii de stat ar fi pe pozitii de a ataca. Dar situatiile financiare ale Rosneft si GazpromNeft nu prea permit realizarea de oferte de peste 12 miliarde de doalri iar credite nu prea pot face. Dar… exista un dar. Surgutneftegaz, companie in care Vladimir Putin ar avea 37% din actiuni potrivit unor apropiati ai sai, este a patra companie petroliera rusa. In timp, SurgutNeftegaz are o rezerva de bani de 20 de miliarde de dolari. Aceasta si-a scos muntele de bani la cumparat adversari anul trecut, dupa ce a preluat 21,2% din maghiarii de la MOL pentru 1,4 miliarde de euro de la OMV, mult peste pretul pietei de atunci.

Banca britanica Standard Chartered a avertizat saptamana trecuta ca BP va plati in total 40 de miliarde de dolari. BP captureaza acum cam 25.000 de barili pe zi din cei 60.000 care se deverseaza in 24 de ore in Golful Mexic.

Sursa: RENNE
Sursa foto: Robert Amsterdam

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] cum anticipam acum cateva luni, BP a cazut in plasa Rusiei, care isi va extinde controlul si asupra gigantului petrolier britanic, […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.