Aplicatiile, calcaiul lui Ahile pentru Windows Phone
Scris de Daniel Ionascu
“Developers, developers, developers!” Mai tineti minte aceasta mantra de acum cativa ani a sefului Microsoft, Steve Ballmer? Ei bine, exact dezvoltatorii ii lipsesc gigantului pentru ca platforma sa Windows Phone sa inceapa sa recastige cota de piata de la rivalii Apple si Google.
Aplicatiile sunt calcaiul lui Ahile pentru Microsoft, potrivit unei analize realizate de Reuters. Desi recent Windows Phone Marketplace a ajuns la 70.000 de aplicatii, magazinul online este inca departe de cele 500.000 disponibile in App Store si Google Play.
Acesta este exact motivul pentru care Microsoft si Nokia au anuntat ieri o investitie de 23,9 milioane de dolari pentru un program de dezvoltare a aplicatiilor mobile, numit AppCampus, care se va derula in urmatorii trei ani.
Problema e ca Microsoft se confrunta cu un cerc vicios: dezvoltatorii nu scriu aplicatii pentru platforma pentru ca aceasta nu are multi utilizatori si nu-si vor recupera investitiile, iar oamenii nu cumpara telefoane WP7 deoarece le lipseste intreg universul de aplicatii pe care le au acum la indemana.
O alta problema vine din faptul ca avand o baza redusa de clienti, dezvoltatorii cer mai mult pentru aplicatiile scrise pentru Windows Phone. Majoritatea aplicatiilor care costa 99 de centi pe Google Play sunt 2,99 dolari pe Windows Marketplace, mai scrie Reuters.
Interesul pentru WP7, mult sub iPhone si Android
Cele mai populare aplicatii, precum Facebook, Twitter, Foursquare si Evernote sunt prezente, insa nu si cele de nisa, realizate de programatori cu resurse limitate sau mici companii care nu-si permit sa lucreze 6 luni in gol fara o certitudine ca isi vor recupera investitia.
Chiar daca Microsoft a depasit BlackBerry AppWorld de la Research in Motion la numarul de aplicatii, doar 37% dintre dezvoltatori au declarat in sondajul Appcelerator de la IDC ca vor sa lucreze pentru platforma. Rezultatul este chiar in scadere fata de cel anterior iar numerele sunt departe de atasamentul programatorilor fata de iOS si Android, unde se ridica la 89%, respectiv 79%.
Chiar daca Windows Phone “Mango” si telefoanele Nokia Lumia au primit review-uri pozitive si pot ameninta suprematia iPhone, problema ramane in cercul vicios privind aplicatiile.
Cota de piata a Microsoft in domeniul telefoanelor inteligente a scazut la 2% trimestrul trecut, fata de 3% in urma cu un an si 13% in 2010, potrivit Strategy Analytics.
In plus, Windows Phone l-a pierdut si pe Brandon Watson, directorul de relatii cu dezvoltatorii. Foarte respectat, el a parasit Microsoft pentru Amazon.com, companie care la randul sau ataca jucatorii traditionali in domeniul dispozitivelor mobile.
Invidie pe Nokia pentru banii primiti de la Microsoft
De asemenea, in afara de Nokia, Microsoft nu are mare sprijin pentru platforma din partea altor producatori care realizeaza astfel de dispozitive cu Windows Phone. Companii ca HTC, Samsung si LG produc smartphone-uri pe platforma, insa acestea se concentreaza pe oferta Android deoarece companiile in cauza se chinuie sa vanda gadgeturile WP7 pe care le produc. Iar aceste companii pot numai sa viseze la sumele pe care Microsoft le pluseaza pentru promovarea software-ului sau. Numai trimestrul trecut, gigantul din Redmond a trimis 250 de milioane de dolari in conturile Nokia.
Vineri, Rovio a facut valuri dupa ce a anuntat ca cel mai nou joc al sau, Angry Birds Space, a anuntat ca acesta nu va ajunge pe platforma Windows. Ulterior, directorul Mikael Hed, a anuntat ca firma sa lucreaza la transpunerea jocului pe Windows Phone, dar nu a anutat o data anume.
Fara Talking Tom Cat, Layar, Springpad
Nici Outfit7 – producatorul popularului program Talking Tom Cat, si Joby – care face o aplicatie pentru camera – nu au planuri pentru Windows Phone. La fel si Layar, pionierii augmented reality – o tehnologie care combina lumile digitala si reala. “Avem destul de lucru pentru mentinerea aplicatiilor de Android si iPhone la zi, ca si imbunatatirea capabilitatilor lor de augmented reality”, a spus Maarten Lens-Fitzgerald, co-fondator al Layar. Jeff Janer, co-fondator si director executiv la Springpad, care realizeaza aplicatia cu acelasi nume ce permite utilizatorilor stocare, organizarea si partajarea de continut media, a pus punctul pe “i”. “Cand luam in considerare o noua platforma, ne uitam la balanta dintre costurile dezvoltarii si suportului versus veniturile potentiale in termeni de oportunitate de piata si abilitatea de a atinge piata la costuri mici”, a spus Janer. El a mentionat ca nu are planuri de sustinere a unei aplicatii Windows Phone.
Pentru micile companii totul e o ecuatie intre costuri si viteza de recuperare a investitiei. De regula ia sase luni pentru a construi o aplicatie pentru Windows Phone si ar costa circa 60.000 de dolari, spune Adam Saltsman, co-fondator la Semi Secret Software, firma ce produce jocul Wurdle.
Salvarea vine de la Windows 8
Tot ce pot sa spun e ca Microsoft e acum divizata: cunoaste insemnatatea lumii mobile si faptul ca acesta este viitorul, insa a dezvoltat o cultura in care oamenii s-au lasat pe tanjeala si nu mai inoveaza, din cauza ca “gasca cu oua de aur” – Windows 7 si suita Office – produce in continuare miliarde bune anual. In final, Microsoft va rezolva problema aplicatiilor o data cu rularea viitorului Windows 8 pe telefoane, alaturi de calculatoarele desktop, laptopuri si tablete. Si asta pentru ca ecosistemul Windows, cel putin cel de pe calculatoare, beneficiaza de cei mai multi dezvoltatori din intreaga lume.
Pana atunci, insa, problema se mentine cronica pentru Microsoft, cel putin pana cand Nokia incepe sa acapareze cota de piata serioasa.
Etichete: Amazon, Android, Angry Birds Space, aplicatii, Appcelerator, Apple, augmented reality, BlackBerry, BlackBerry World, Brandon Watson, extern, Google, Google Play, HTC, IDC, iOS, iPhone, Joby, jocuri, Layar, LG, Microsoft, Nokia, Outfit7, recomandari, RIM, Rovio, Samsung, Springpad, stiri, Talking Tom Cat, video, Windows 8, Windows 8 ARM, Windows Phone 7, Windows Phone Marketplace