Batalia gigantilor: Apple si Amazon lupta pentru control

Scris de

“Taxa Apple” introdusa de companie saptamana aceasta va lasa cu ochii in soare companii cu care concureaza precum Amazon.com in domeniul cartilor, Rhapsody in domeniul muzical sau Netflix in privinta streamingului de filme.

Noile reguli impuse de Apple pentru abonamente sau achizitiile facute din aplicatii au un singur scop: muta controlul producatorului sau furnizorului pentru serviciul respectiv catre Apple.
Care, evident, isi ia “partea leului”, adica 30% din orice tranzactie pe motiv ca sustine ecosistemul.
Oferta Apple are doi piloni: 1- abonamentele de ziare, reviste sau vanzarea de carti ori alte bunuri pot fi facute in interiorul aplicatiilor, dar daca se pune un link catre site-ul unde se face tranzactia atunci utilizatorii trebuie sa aiba oferta respectiva cel putin la fel de buna disponibila direct din aplicatie; 2- cine nu e de acord are timp pana la 30 iunie sa scoata linkurile din aplicatii altfel acestea vor fi interzise.

Carti si reviste

Dupa cum se vede, Apple a inchis ambele iesiri tocmai pentru ca behemothul sa fie intermediarul.
Acum aplicatiile Kindle de pe iOS, platforma pe care se bazeaza iPhone, iPad si iPod Touch, nu vand carti direct, ci te redirectioneaza catre site-ul Amazon pentru a incheia tranzactia acolo.
Astfel, daca tu iti cumperi o carte de 9,99 dolari de pe Amazon, banii raman la Amazon iar Apple nu vede niciun sfant. Acum Apple are un dublu castig: daca Amazon mai vrea sa vanda carti prin internet pe propiul site accesat pe iPad de exemplu, trebuie sa ofere optiunea si in interiorul aplicatiei Kindle. De unde utilizatorii o pot accesa simplu. Iar la aceiasi 9,99 dolari, o treime se duc chiar la Apple.

Compania este concurenta cu Amazon inca de la lansarea de anul trecut a tabletei iPad, care vine cu iBooks, prin care se vand carti. Multi analisti spun ca Amazon deja vinde cartile aproape in pierdere pentru a-si construi cota de piata mare in noul segment al cartilor digitale, astfel ca noile reduceri de venituri vor rani financiar firma.
Ambele companii sunt conduse de sefi secretosi si maniaci ai controlului, Steve Jobs la Apple (inlocuit temporar de Tim Cook) si Jeff Bezos la Amazon. Ramane sa vedem cat de savuros va fi raspunsul lui Bezos. In aceeasi pozitie cu Amazon se afla si Barnes & Noble – care are cititorul digital Nook, dar si alte firme precum Kobo sau Sony, care are probleme cu Apple prin prisma Sony Reader.

Muzica si filme

Prima companie care a criticat deschis noua politica Apple a fost Rhapsody, care este un serviciu muzical pe baza de subscrieri cu peste 750.000 de abonati. Acestia isi pot accesa muzica de pe orice dispozitiv conectat la internet, fie Android, BlackBerry, iOS, calculator personal sau Sonos si Tivo. Singurul mod de a face subscriptia este prin site-ul sau, Rhapsody.com.
Netflix, un serviciu de streaming pentru filme si show-uri tv, poate ajunge si ea in tinta Apple prin prisma noilor reglementari. Apple vinde muzica prin iTunes iar mai nou a adaugat si filme sau alte productii video. Apple taxeaza deja cu 30% muzica vanduta de partenerii sai prin iTunes si aplicatiile comercializate prin App Store.
Regulile ar putea duce la investigatii anti-trust impotriva Apple.

Utilizatori nervosi

Problema poate enerva si utilizatorii, care atunci cand cineva cumpara un dispozitiv se asteapta sa il poata folosi cum doreste. Iar Apple le blocheaza optiunea. De asemenea, se ridica problema daca pe aceeasi logica Microsoft si Dell pot cere o taxa pentru fiecare produs vandut pe sistemul de operare Windows sau pe PC-uri Dell. Ori Sony sa ceara 30% din veniturile facute de televiziuni prin difuzarea filmelor sale. Sau si mai bine: de ce n-ar primi Dell 30% din veniturile pe care Apple le face vanzand muzica prin iTunes pe calculatoare Dell?

Sursa: RENNE
Sursa foto: Dvice

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.