Cine stinge lumina la Symbian?

Scris de

Vestile grave pentru Symbian se aduna de la luna la luna. Dupa ce a luat o lovitura sub centura prin pierderea suportului de la Samsung si SonyEricsson, platforma a mai incasat un croseu: Lee Williams, directorul executiv al Symbian Foundation, a anuntat ca se retrage.

Williams a dat vina pe “motive personale” si va fi inlocuit de directorul financiar al organizatiei Tim Holbrow. Venit de la Nokia, el deseori marturisea ca vrea sa faca Apple sa planga. Nu prea i-a iesit. Ba chiar dimpotriva, a luat mult timp pana cand Symbian 3 sa apara si sa insufleteasca noul Nokia N8.

Platforma este destul de capabila, dar nu are sex-appeal-ul Android sau al iOS-ului de la Apple. Ba chiar nu atrage atentia nici cat Windows Phone 7 al Microsoft.
Estimarile Gartner arata ca in 2014 Android va egala Symbian ca si cota de piata, fara a mai pune la socoteala ca sistemul de operare al Google este prezent pe orice, de la imprimante la tablete, netbook-uri sau tot felul de gadgeturi precum Google TV.

Ca mandru posesor al unui Nokia N73 pot spune ca e solid, arata bine dar atat la capabilitatile hardware cat si la posibilitatile software este mult in urma fata de concurenta. Cam cu doi ani.

Se scufunda corabia

In septembrie Symbian a pierdut sprijinul Sony Ericsson, care se va concentra pe Android si Windows Phone 7 iar pe 1 octombrie si Samsung a anuntat ca renunta. Coreenii deja sunt foarte impartiti intre Android si noul Windows Phone 7 dar sunt ocupati si cu propriul sistem de operare open source, Bada OS. Daca ar fi continuat cu Symbian, Samsung ar fi trebuit sa se imparta in patru directii, ceea ce este prea mult.
Ultimul telefon al Samsung cu Symbian era Omnia HD din 2009, pe cand la Sony Ericsson este linia Vivaz.

Asta are, asta n-are, asta e castigatoare…

Fundatia mai are ca membri Fujitsu, Mitsubishi, Motorola, Sendo, Sharp, Siemens, si, desigur Nokia. Motorola se concentreaza doar pe Android, datorita caruia a revenit pe profit. Daca scadem pe toti cei care nu au mai lansat niciun telefon cu acest sistem de operare in ultimul an mai raman doar Fujitsu, Sharp si Nokia.
Iar cota companiei finlandeze este in continua scadere. Recent si-a schimbat directorul, venind la conducere americanul Stephen Elop de la Microsoft. Pe surse s-a aflat ca Elop a primit unda verde de la consiliul de administratie sa trateze daca Nokia poate trece la Windows Phone 7.

Inclusiv Nokia va trimite Symbian la lada de gunoi a istoriei, dupa ce va lansa in martie 2011 noul MeeGo impreuna cu Intel. Chiar daca telefoanele cu Symbian sunt cele mai numeroase din lume, ele au primit porecla de “dumbphones”, adica telefoane tampite in contrast cu telefoanele inteligente (“smartphones”). Ducand o lipsa cronica de inovatie si aplicatii (doar 7.000 exista pe Ovi Store, chiar daca au loc 2,3 milioane de descarcari pe zi), sistemul pare deja condamnat si e pe trei sferturi teapan.

Deocamdata singura ruga e sa nu ia dupa el pe lumea cealalta si Nokia.

Sursa: Intomobile.com
Sursa foto: www.letsgomobile.org

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. Vasili says:

    kk*, Symbian ESTE cel mai bun sistem de operare, la nivel de funcţii API şi securitate, insă nu are bling-blingul ala de atrage pitipoancele. Au incercat ei sa faca o manevra cand au preluat Qt, ca sa il faca mai atractiv pentru developeri, dar deja era cam tarziu. Nokia fara symbian e ca Romania fara Mugur Isarescu.

  2. […] Palm are pentru webOS putin peste 5.000 de aplicatii, in vreme ce BlackBerry are doar 10.000, iar Symbian de la Nokia 7.000. Nu de alta, dar pana si Samsung stie foarte bine pentru ca a sustinut pana de curand Symbian si a […]

  3. […] iAd. Numai ca problema este ca Sony conlucreaza foarte indeaproape cu Google: divizia de mobile Sony Ericsson se concentreaza pe Android dupa ce a renuntat la Symbian, in vreme ce pe partea de televizoare Sony a inceput sa ofere […]

  4. […] hardware puternice, care sunt creierul, ci de aplicatiile care le folosesc. Si aici, cu doar 7.000 de aplicatii in Ovi Store, Nokia are o mare prapastie cascata la picioarele sale, din moment ce App Store pentru […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.