RENNE Hands-on: Nokia N8 dezamageste la primele impresii

Scris de

Ecran tactil. Camera de 12 megapixeli cu filmare HD si lentile Carl Zeiss. Cum sa nu fii entuziasmat de asa ceva? Ei bine, se poate.

Saptamana trecuta am avut onoarea sa ma joc 15 minute cu extrem de laudatul si mult-asteptatul Nokia N8. Si ca sa citez un prieten “mi se ridica parul in cap numai cand vad interfata aia de Symbian”.
Pe care il stiu oricum din experienta, pentru ca folosesc un N73 care imi mananca zilele la instalari si dezinstalari de aplicatii sau alte cele.

Symbian 3, mai bun dar nepolizat

N8 are pe el Symbian 3, cel mai bun din cate exista pana acum. Si totusi nu pot sa nu il compar cu sistemul de operare Linux cand era la inceput acum 10 ani, in lupta cu Windows de la Microsoft. Scriai linii de cod, instalai aplicatii prin linii de cod, nu recunostea multe elemente hardware, nu existau programe si jocuri pentru el, era un cosmar. Si oricat urai Microsoft pentru atitudinea sa, pret, monopol, crash-uri sau virusi, te intorceai smerit.
Cand producatorii Linux si-au dat seama ca interfata si usurinta de manevrare e problema, situatia s-a schimbat radical si pinguinul a inceput sa asalteze serverele companiilor si calculatoarele oamenilor simpli.
La fel si aici, oricate sanse ai vrea sa dai Symbian 3 si N8, sistemul de operare nu e polizat pentru nevoile omului. Prin asta au farmecat oamenii iPhone si Android.
Nu ma intelegeti gresit, Symbian 3 este un mare progres fata de ce am eu pe N73, dar cand am avut pe mana HTC Desire, fratele geaman al Nexus One, si Sony Ericsson Xperia X10, nu e de ajuns.

Procesor submediocru, camera uriasa

In primul rand nu prea are pe partea hardware ceea ce au competitorii Apple si Google, respectiv procesoare de 1 GHz sau mai mult, ci are doar de 680 MHz asa ca e dezavantajat din start, in ciuda camerei sale cu rezolutie imensa. Nici ecranul nu e la fel de mare, doar 3,5 inci fata de 4 inci ai Samsung Galaxy S in timp ce Sharp a lansat un model cu ecran de 5 inci.
La nivel minimal face cam tot ce fac si iPhone si Android, numai ca exista o problema imensa si, din pacate, este de fond: degeaba ai un telefon multimedia daca tot la ceea ce-l poti folosi este apelatul, trimiterea de mesaje, stat pe net si filmare/fotografiere la inalta rezolutie. Merita, in schimb, un punct in plus pentru hartile oferite de Nokia si de functia de GPS, plus ca poti vedea programe tv la cerere prin web TV.

Unde e “inteligenta”?

Smartphone-urile se cheama asa pentru ca sunt “inteligente”. Or inteligenta lor nu e data de capacitatile hardware puternice, care sunt creierul, ci de aplicatiile care le folosesc. Si aici, cu doar 7.000 de aplicatii in Ovi Store, Nokia are o mare prapastie cascata la picioarele sale, din moment ce App Store pentru dispozitivele iOS ale Apple are 300.000 de aplicatii din cele mai diverse, iar Android Market a trecut de 100.000. Aceeasi problema o intampina si telefoanele inteligente cu Bada OS de la Samsung.
In al treilea si ultimul rand, designul pare sa fi fost facut in graba si are mici defecte dar care adunate duc mai mult spre disconfort. Tasta de “home” nu se afla in centrul telefonului, ci este pusa prea pe stanga, astfel ca trebuie sa faci echilibristica cu degetul mare sa o poti apasa. Telefonul “zdrancane” in maini cand il folosesti. Nu am investigat dar e posibil sa fie vreo tehnologie asemanatoare cu ceea ce am vazut la BlackBerry Storm. De fiecare data ai impresia ca-ti cade din mana si de la un anumit numar de tremuraturi deja nu mai e haios. Probabil se poate opri din soft.
Camera sa este prea iesita in relief si mai mereu cand il pui pe masa ai tendinta sa-l verifici daca nu ai zgariat ceva la ea sau la blitz. Sufera de aceeasi nazdravanie ca la Apple, adica nu poti sa-i schimbi bateria.

Concluzii

Nokia trebuie sa se adapteze la lumea ecranelor tactile si daca are un touchscreen, atunci problema nu e decat pe jumatate rezolvata, pentru ca mai are nevoie de aplicatii prin care utilizatorul sa interactioneze cu mediul si cu dispozitivul si sa-i foloseasca functiile.
Nu sunt de acord cu extremitatea gestului celor de la Gizmodo, care au refuzat sa testeze N8 pe motiv ca n-are rost, dar nici departe de adevar nu sunt. Daca aparea acum doi ani sau chiar anul trecut pana la Motorola Droid, care a aspirat interesul si pentru altceva decat iPhone, era altceva. Intre timp este la categoria “si altele”, in asteptarea MeeGo.

La cei 370 euro, cat costa, un Nokia N8 sufera de aceeasi problema ca si nava-amiral a Sony Ericsson Vivaz bazata tot pe Symbian: prefer sa iau un Android la jumatate din pretul sau si de diferenta sa cumpar o camera foto separata, si ma simt mai castigat.

Caracteristici

Dimensiuni: 113,5 x 59,1 x 12,9 mm, 135 g
Ecran: 3,5 inci, AMOLED, 360 x 640 pixeli
Procesor: ARM 11 – 680 MHz, 3D Graphics HW
Memorie: stocare 16 GB, 256 MB RAM, 512 MB ROM
Sistem operare: Symbian 3
Camera: 12 megapixeli, obiectiv Carl Zeiss
Baterie: Li-Ion 1.200 mAh


Sursa: RENNE
Sursa foto: Ubergizmo

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. marius ionescu says:

    sunt posessorul unui nokia n8 si pot spune ca am instalat pana acum zeci de joculete si aplicatii.eu sunt foarte multumit de rapiditatea instalurilor – depinde si de viteza netului

  2. florin neamtu says:

    as dori sa va intreb cum as putea face rost si la ce pret pot cumpara o carcasa rosie pentru nokia n8 astept oferte va multumesc anticipat

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.