Consternare: patentul pinch-to-zoom al Apple a fost invalidat
Scris de Daniel Ionascu
Oficiul American pentru Patente si Marci a invalidat inca un patent celebru al Apple. De data asta este vorba de pinch-to-zoom, brevet invocat in majoritatea proceselor declansate contra Samsung.
Acesta acopera abilitatea unei interfete de a determina daca un deget initiaza o operatiune de scrolling sau un numar diferit de degete performeaza o alta actiune. Brevetul in cauza are numarul 7,844,915 in SUA iar invalidarea mai produce inca o lovitura pentru Apple, din moment ce si acest patent a fost folosit in cazul din California, in care Apple a castigat despagubiri de 1,05 miliarde de dolari.
Respingerea patentului s-a bazat atat pe faptul ca exista deja tehnologia, cat si din cauza ca actiunea descrisa este evidenta. Momentan, invalidarea se afla doar in prima faza, ceea ce inseamna ca Apple isi poate apara patentul si, ar putea ajunge in final sa-l retina mai departe. Termenii respingerii au fost, insa, foarte clari iar tonul foarte puternic, astfel ca se poate considera ca patentul e deja “mort in papusoi”. Samsung a trimis deja judecatoarei Lucy Koh documentele in incercarea de a reduce sumele datorate Apple.
Este pentru a treia oara cand Apple isi vede un un patent de baza anulat. Primul pe lista a fost rubber-banding iar urmatorul a fost patentul multitouch, numit “patentul Steve Jobs”.
Criticii Apple au aratat intotdeauna cu degetul faptul ca Apple a patentat concepte care deja existau in industrie sau ca a brevetat chestiuni triviale, precum un dreptunghi cu colturile rotunjite.
New York Times a devoalat recent ca mania lui Steve Jobs de a patenta orice lucru legat de iPhone a venit dupa ce a fost obligat sa plateasca 100 de milioane de dolari catre Creative pentru folosirea unui brevet in iPod. “Atitudinea lui era ca daca cineva de la Apple poate sa-l viseze, atunci noi ar trebui sa aplicam pentru un patent, deoarece chiar daca nu-l vom construi niciodata, macar este o unealta defensiva. Chiar daca stiam ca nu va fi aprobat (patentul -nr), vom aplica oricum. In cel mai rau caz, va preveni ca orice alta companie sa incerce sa patenteze idea”, a declara Nancy Heinen, fost sef al departamentului juridic de la Apple.
Apple si-a folosit patentele pentru a-si da in judecata competitorii. Nu au scapat de furia lui Steve Jobs nici Samsung, nici HTC dar nici Motorola. In schimb, Google, care a realizat sistemul de operare Android, nu a fost data in judecata.
In clipul de mai jos il puteti urmari pe Jeff Han, de la New York University, demonstrand in februarie 2006 o serie de concepte multitouch, cu un an inainte ca Apple sa lanseze iPhone. In decizia de respingere, institutia americana a descoperit, insa, un patent japonez care data inca din 1991.
Cum era vorba aia: cine scoate primul sabia, de sabie va pieri…
Etichete: Android, Apple, brevete, extern, Google, HTC, iOS, iPhone, Jeff Han, Motorola, patente, recomandari, Samsung, smartphone, stiri, video