Cum sa elimini interfata Timeline din Facebook

Scris de

Exista o vorba din popor care spune “nu te lega la cap daca nu te doare”. Dar ce te faci atunci cand ti se spune ca esti bolnav si trebuie sa iei un medicament? Iei medicamentul sau schimbi sfatuitorul?

Curiozitatea m-a indemnat in toamna anului trecut sa incerc printre primii noua interfata Timeline de la Facebok. Si, vorba latinului, “veni, vidi, vici”. Am vazut, am incercat, nu mi-a placut. Problema s-a complicat cand Facebook nu a mai permis trecerea inapoi la interfata veche. Ba chiar a facut obligatoriu Timeline, initial pentru paginile de firme, apoi pentru toti utilizatorii. Desigur, Facebook a gandit strategic miscarea, pentru a combina totul cu aplicatiile Open Graph si pentru a permite minarea de date pentru determinarea comportamentului utilizatorilor. Iar scopul e, bineinteles, profitul. Cat mai mare, atat pentru gigantul social, cat si pentru partenerii care produc aplicatii sau pentru publicitari.

Cand dorintele devin reclame si prieteniile se transforma in consum

Integrarea noii interfete cu o serie larga de aplicatii treneaza, ca sa nu mai zic ca pentru utilizatori e o sfanta inutilitate. Acum seamana doar cu un catalog care inventariaza “vitele” si face istoricul vietii lor cu preferinte si caracteristici, ajungand ca in final totul sa fie lipsit de viata, statistic, un fel de Monitorul Oficial la nivel planetar, de unde fiecare agentie de spionaj sau director de marketing poate alege cu usurinta exemplarul potrivit pentru “taiere” si facut bani pe spinarea lui. Prin Timeline, Facebook ne transforma dorintele in reclame si prieteniile in sursa de venit. Iar menirea sa e sa dreseze turma sa consume ceea ce vede.

Inutilitate si peri albi

Pulse, o aplicatie foarte draga mie, nu mai poate posta pe Wall atunci cand partajez ceva de pe telefonul Android, chiar daca imi afiseaza ca totul a fost trimis. La fel cu altele. De asemenea, comentariile facute pe diverse site-uri logat de pe contul de Facebook, se vad automat pe Timeline. Iar pozele postate pe Facebook sunt acum “incalecate” ne-ergonomic in noul format cu postari pe dreapta.
Ca sa scurtam povestea, “simt” ca Facebook ma fura de propria identitate pentru a o vinde reclamagiilor. De cand cu noua interfata prezenta mea pe Facebook a scazut la maxim doua intrari pe zi, si acelea doar ca sa partajez articole pe care le scriu zilnic. In schimb, am devenit mai activ pe Google+ si Twitter.

Aproape nimanui nu-i place

Timeline nu este deloc popular printre cei 850 de milioane de utilizatori ai retelei sociale. Intr-un sondaj din luna ianuarie, realizat de firma de securitate informatica Sophos, doar 7,96% dintre utilizatori declarau ca le place Timeline iar alti 8,39% ca s-ar putea obisnui cu noul format. Obligatia de a trece la noua interfata era privita cu suspiciune de 51,29% dintre oameni iar 32,36% dintre utilizatori declarau ca “nu stiu ce mai cauta pe Facebook”.

Timeline Remove

Intre timp, o serie de programatori isteti au gasit solutia salvatoare. Extensia “Timeline Remove” se poate descarca atat pentru Chrome, cat si pentru Firefox si Internet Explorer, in vreme ce pentru Safari e in lucru un alt plug-in. Solutia e simpla: cum Timeline nu exista pentru browsere vechi, extensia in cauza pacaleste Facebook si se comporta ca unul vechi. Desigur, cand am incercat sa share-uiesc linkul extensiei respective pe Facebook nu am putut, acesta fiind interzis pe motiv ca e “nesigur”. Poate pentru miliardele de dolari ale lui Mark Zuckerberg si pentru profiturile rechinilor bursieri care spera sa speculeze listarea Facebook pe bursa.
Creatorul acestui plug-in este acelasi care a realizat si ReFaceChat, o alta unealta populara, care dezactiveaza bara laterala de chat din Facebook.
Altii au realizat aplicatia Remove Timeline pentru Facebook, inglobata fix sub nasul lui Zuckerberg. Aceasta are aproape 60.000 de “Like”-uri iar peste 10.000 de oameni discuta despre ea.

“Curatenia de primavara”

Partea nasoala e ca Timeline Remove nu rezolva problema de fond. Adica Facebook doar arata ca vechiul Wall din perspectiva ta, insa el in continuare va fi pe modul Timeline si asa il vor vedea si restul, acum si pururea in vecii vecilor amin! Si vor putea sa vada ce ai postat la o anumita data sau sa iti urmareasca activitatea din cateva clicuri.

Consultantul Graham Cluley de la Sophos sfatuieste utilizatorii de Facebook sa foloseasca scandalul legat de Timeline ca pe o oportunitate de a reevalua ce parteajeaza online. Iar ulterior sa faca o “curatenie de primavara” pe cont si sa trieze “prietenii” de pe Facebook pentru a fi siguri ca fac publice doar informatiile pe care le doresc si doar cu cine trebuie.

Altfel, ne-am facut-o cu mana noastra: compania Security On Demand estimeaza ca o data ce se va trece automat la formatul Timeline viata privata va fi o iluzie… Zilnic, hackerii vizeaza informatii de pe Facebook de 600.000 de ori iar datele private ale sute de mii de utilizatori de aplicatii dezvoltate pentru reteaua sociala s-au scurs deja. Iar Zuckerberg o stie bine: fix de pe contul sau au fost furate poze private cu iubita sa Priscilla Chan, cainele “Beast” si vila din Palo Alto

Sursa: RENNE
Sursa foto: viralblog.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Florin says:

    Un tutorial foarte bine explicat despre cum sa scapi de Timeline Facebook cu ajutorul extensiei SocialFixer este si aici : http://expertutorial.ro/cum-scapam-de-timeline-cronologie/
    TUTORIAL VIDEO-VOCE HD IN LIMBA ROMANA.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.