Foxconn vrea sa isi reduca dependenta de Apple imitand Samsung

Scris de

Imaginati-va urmatorul scenariu: un mare partener al Apple incearca sa isi reduca dependenta de un singur client si isi creaza propria sa baza de produse pe care sa le vanda apoi cu profit mai mare.

Suna cunoscut? Ei bine, clientul respectiv nu este Samsung, ci Foxconn. Acesta este cel mai mare contractor planetar si circa 40% din electronicele produse in lume sunt asamblate in fabricile sale. Cu toate acestea, dependenta prea mare de succesul Apple incepe sa faca pagube la Foxconn: veniturile concernului au scazut cu 19,2% in primul trimestru, pana la 26,9 miliarde de dolari, din cauza comenzilor in scadere pentru iPhone si iPad ale principalului sau client. Si asta din cauza ca aproximativ 40-50% din veniturile sale provin de la Apple. Potrivit New York Times, Terry Gou – directorul executiv al grupului – ia in considerare ceva de necrezut in urma cu cativa ani: o viata departe de Apple.

Dar cum? Foxconn produce laptopuri pentru Apple, Dell sau Hewlett-Packard, console pentru Nintendo, televizoare pentru Sony, Sharp si Toshiba sau Kindle pentru Amazon. Si nu vrea sa isi concureze clientii, pentru a nu pierde comenzile.

Revolutia incepe de la televizor

Ei bine, gigantul a gasit o nisa si a cheltuit 840 de milioane de dolari pentru a 37,6% din actiunile fabricii de ecrane LCD de la Sakai, Japonia, detinuta de Sharp. Si a negociat sa preia jumatate din productia acesteia.

Iar in luna octombrie, Foxconn si-a lansat deja primul sau televizor de 60 de inci. Ecranul reprezinta 50% din costurile unui televizor insa reprezentantii conglomeratului taiwanez au declarat ca deja produc intern 90% din componente.
Mai multe companii taiwaneze care s-au desprins pana acum din paradigma productiei pentru alte grupuri si si-au dezvoltat branduri proprii. Asus si HTC sunt cele mai celebre.

Vizio in prim-plan

Foxconn a recrutat apoi alte doua companii care sa vanda televizoarele sub marca proprie: RadioShack in China si Vizio in SUA. Mai mult, a recrutat cativa operatori de cablu si internet care sa subventioneze pretul televizoarelor si sa le vanda la abonament, asa cum se intampla acum cu smartphone-urile. Cu Chunghwa Telecom din Taiwan, de exemplu, un consumator poate sa isi cumpere televizorul de 60 de inci cu 1.150 dolari sau 40 de dolari lunar la un abonament pe doi ani la serviciul de cablu.

Vizio detine o cota de 30% in SUA pe segmentul televizoarelor mai mari de 60 de inci, urmat de Sharp, potrivit NPD Group. In loc sa-si foloseasca propriul brand, Hon Hai Precision Industry vrea sa utilizeze brandurile partenerilor, mult mai cunoscute, in timp ce taiwanezii vor fi doar platforma. Potrivit lui Kay Chiu, vicepresedinte al diviziei de electronice destinate consumatorilor din cadrul Foxconn, crearea unui brand propriu nu se pliaza pe politica firmei.

Si totusi…

Pe de alta parte, cererea globala de LCD-uri a scazut cu 1% in 2012 iar cererea de televizoare a pierdut 6%, mai arata NPD DisplaySearch. Livrarile de PC-uri au scazut si ele cu 13,9% in primul trimestru, conform IDC. Asa ca veniturile partenerilor Foxconn o iau la vale si, o data cu ele, si ale sale. Potrivit NPD, uzina de la Sakai produce anual circa 6,7 – 6,8 milioane de panouri LCD. Pe de alta parte, televizoarele nu constituie in acest moment decat 5% din veniturile Foxconn.

Si atunci, de ce un televizor? Cu o productie din ce in ce mai mare si experienta din ce in ce mai multa, eventual va ajunge sa faca un profit mic. Companiile taiwaneze fac asta tot timpul, potrivit lui Kirk Yang, director la Barclays Asia Technology Research. Cel mai bun nume care imi vine in cap la asta este Acer.

In schimb, Thompson Wu – analist la Credit Suisse – crede ca Foxconn face un pariu: acela ca Apple va reusi sa integreze un televizor revolutionar. Si va dori sa-l produca. Pe de alta parte, decizia Foxconn de a merge singura pe acest drum este pentru ca aura de invincibilitate a Apple nu mai e la fel ca acum cativa ani…

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: www.wantchinatimes.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Anul trecut Foxconn a demarat si productia si comercializarea de televizoare sub brand propriu. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.