Germania ameninta ca va sparge Google pe modelul separarii din energie
Scris de Daniel Ionascu
Germania doreste o spargere a Google, pe modelul separarii intre productie, transport si distributie din domeniul energetic, dupa ce gigantul online a ajuns sa isi striveasca concurentii care activeaza pe internet promovandu-si sistematic propriile servicii pe motorul de cautare in fata celor ale competitorilor.
Google s-ar putea sa fi ajuns la o asemenea pozitie dominanta pe piata, incat o divizare a grupului „trebuie analizata cu atentie“, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german Economiei sivice-cancelar in guvernul de la Berlin.
O astfel de masura este greu de impus intrucat Google este o companie americana, dar aceasta ar putea reprezenta o ultima varianta pentru tarile care vor sa evite situatia in care Google apeleaza la metode daca nu ilegale, cel putin imorale, in activitatea sa.
„O divizare de genul celor care s-au impus pentru retelele de distributie de electricitate si gaze naturale trebuie luata serios in calcul aici. Dar nu poate fi decat ultima varianta. De aceea ne concentram asupta reglementarilor antitrust in privinta platformelor online“, a scris Sigmar Gabriel intr-o opinie publicata in cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Grupul american este criticat de multi ani din cauza pozitiei dominante din Europa.
Circa 400 de companii, inclusiv edituri din Germania si Franta, au anuntat vineri depunerea unei noi plangeri antitrust impotriva Google.
„Algoritmii“ buclucasi
Una dintre acestea este grupul german Axel Springer, ai carui reprezentanti declarau recent ca au ajuns sa se teama de Google, intrucat cele mai mici modificari in algoritmii de cautare ajung sau ingroape diverse site-uri pe care le opereaza.
Anterior, si alte companii precum Yelp, Nokia sau Microsoft s-au plans Comisiei Europene ca Google abuzeaza de pozitia sa in domeniul cautarii online pentru a-si asigura trafic si catre alte servicii. Ba chiar si fura continut de la rivalii mai mici fara sa plateasca nimic.
Google a ajuns la un acord cu Comisia Europeana, in urma caruia gigantul a primit permisiunea sa adauge noi servicii sau sa modifice pagina de cautare atata timp cat asigura competitorilor trei linkuri alternative alaturi de propriile servicii. Numai ca acestea vor fi cumparate, iar concurentii au spus ca „solutia“ nu opreste deloc practica Google. Gigantul ofera, pe langa cautare, si o serie de alte servicii, precum Google Shopping, Google News, Google Finance sau rezervari online de zboruri.
Google detine o cota de piata de 90% pe segmentul motoarelor de cautare in Europa.
Exportul de profit si viata privata, alte „bube“ pentru Google
De altfel, pe langa cautare, gigantul a intrat in colimatorul autoritatilor pentru mult mai multe practici, precum modul in care respecta dreptul la viata privata, abuz de putere in cazul Android si utilizarea unor mecanisme de „optimizare fiscala“ pentru reducerea taxelor. Adica entitatea cu care se semneaza contractele e cea din Irlanda, chiar daca publicitatea online se vinde in Romanie, de exemplu.
Etichete: antitrust, Comisia Europeana, extern, Germania, Google, Internet, Microsoft, motoare de cautare, Nokia, recomandari, stiri, Yelp