Google si Mozilla acuza Microsoft ca le blocheaza browserele in Windows RT

Scris de

“Lupu-si schimba parul, dar naravul ba”, zice o vorba din popor. Ei bine, la fel si Microsoft. Dupa ce a fost indelung investigata si amendata pentru abuzul de pozitie dominanta in cazul Internet Explorer, ei bine, colosul tot nu se lasa.

Mozilla a revelat astazi ca Microsoft intentioneaza sa limiteze optiunile utilizatorilor pentru browserele dispozitivelor bazate pe versiunea ARM a Windows 8, dezvoltata pentru tablete. Mozilla spune intr-o postare oficiala pe blog ca Windows RT va rula in doua moduri: Metro plus traditionalul Windows Classic. Potrivit Mozilla, singurul browser permis sa ruleze in modul Windows Classic este propriul Internet Explorer iar Microsoft a blocat posibilitatea tertilor de a furniza alternative.
Desigur, alte browsere pot functiona in mediul Metro, asa ca Mozilla spune ca nu ar trebui sa existe limitari tehnice care sa previna rularea aplicatiilor in modul Classic.

Ipocrizie pe biti

Anterior, Microsoft a anuntat ca doreste sa directioneze dezvoltarea Windows RT doar pe baza de Metro, desi va include o versiune desktop pentru Office 15. O a doua problema este ca browserul Microsoft bazat pe interfata Metro “are acces la API-uri bogate pe care nu le pune la dispozitia tertilor”. Raspunsul primit de Mozilla de la Microsoft a fost ca nu permite alte browsere din cauza securitatii unice si a cerintelor energetice ale cipurilor folosite si ca “Windows RT nu mai e Windows deja”.

Scade inovatia

Si Google este de acord cu pozitia Mozilla in privinta blocarii browserelor in viitoarea generatie a sistemului de operare. Gigantul cautarii spune ca “impartaseste ingrijorarile pe care Mozilla le-a ridicat in privinta mediului Windows 8 unde se restrictioneaza optiunile utilizatorilor si inovatia”.
Google spune ca din moment ce ai competitori fiecare ajunge sa munceasca mai mult si, in final, consumatorii si dezvoltatorii beneficiaza datorita competitiei robuste.

Desigur, Microsoft isi apara pozitia de lider in domeniul browserelor, mai ales ca recent Chrome a fost rege pentru o zi. In plus, ideea Microsoft ca doar ei pot face browsere sigure si care sa consume putine resurse este cel putin amuzanta avand in vedere ca versiunea desktop a Internet Explorer e magnet de virusi si unul dintre cele mai consumatoare de resurse…

Sursa: The Verge
Sursa foto: tech.telediaspora.net

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.