In Etiopia, daca folosesti Skype, faci 15 ani de inchisoare

Scris de

Guvernul etiopian a crescut restrictiile de folosire a internetului in tara, astfel ca acum folosirea serviciilor de VoIP precum Skype este o infractiune.

Legea a fost ratificata pe 24 mai, potrivit organizatiei Reporteri Fara Frontiere, iar pedeapsa pentru incalcarea acesteia este de 15 ani in inchisoare. “Autoritatile spun ca interdictia este necesara pe motiv de securitate nationala si deoarece incalca monopolul statului in comunicatiile telefonice”, mai arata grupul.

Aditional, pe langa incriminarea Skype, guvernul etiopian blocheaza acum accesul cetatenilor catre unealta de anonimizare Tor, care face posibil accesul la site-urile interzise. Pe 31 mai, compania de stat Ethio Telecom a inceput sa cerceteze in detaliu traficul de internet din tara iar la acea data Tor era blocat deja de o saptamana.
“Am analizat anterior acelasi gen de cenzura in China, Iran si Kazahstan”, potrivit celor de la Tor. De atunci, reteaua a dezvoltat un mod de ocolire a cenzurii pentru cetatenii din Etiopia.

Penetrarea internetului este relativ mica in statul african – doar 0,75% din cei 82 de milioane de cetateni aveau acces in 2010 la web, scrie The Verge, care citeaza datele Google.
Cu toate acestea, Reporteri Fara Frontiere crede ca aceste actiuni pot fi “punctul de cotitura al controlului internetului din partea guvernului etiopian”.
Ziarul etiopian Addis Admas a fost primul care a scris despre noua legislatie. Serviciul Skype este acum detinut de Microsoft.

Guvernul actual, condus de Meles Zenawi, este la putere din 1995. Desi statul este destul de descentralizat, intr-un fel de federatie etnica, autoritatile hartuiesc des jurnalistii. Un numar de 108 ziaristi si membri ai opozitiei au fost arestati dupa protestele pasnice din 2011, potrivit Amnesty International. Alti 18 jurnalisti au fost arestati dupa alegerile din 2005 si acuzati de “genocid” si “tradare” dupa ce anterior criticasera executivul. Presa scrisa are si o lege foarte stricta.

Situatia nu este deloc unica in acea parte a lumii. Regimurile lui Gaddafi si Mubarak au cenzurat internetul in Libia si Egipt iar putin mai departe Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si India incearca sa controleze comunicatiile prin BlackBerry Messenger. De remarcat ca Etiopia e vecina si cu Somalia, stat fara vreun guvern central de 20 de ani…

Sursa: BBC News
Sursa foto: ethiopianism.net

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.