Internetul pierde viteza in intreaga lume din cauza celui mai mare atac informatic, ce are loc chiar acum
Scris de Daniel Ionascu
Accesarea internetului devine din ce in ce mai greoaie in intreaga lume din cauza “celui mai mare atac cibernetic“, care are loc chiar acum la nivel mondial.
Daca primordial sunt afectate serviciile online precum Netlix, in curand ar putea escalada si ar putea afecta operatiunile de internet banking si sistemele de email. Cauza? Un conflict dintre un grup care lupta impotriva spam-ului si o firma de hosting. Situatia e comparabila cu un ambuteiaj pe o autostrada unde nimeni nu are unde sa progreseze.
Spamhaus este o organizatie non-profit cu cartierul general in Londra si Geneva care lupta impotriva spam-ului. Mai exact, ajuta furnizorii de servicii de email sa filtreze spamul. Pentru a face asta, grupul mentine o lista neagra cu servere de pe care se face spam. Recent, Spamhaus a blocat serverele Cyberbunker, o companie de hosting din Olanda care tine online orice, cu exceptia pornografiei cu copii si a materialelor legate de terorism.
Cenzura pe internet?
Sven Olaf Kamphuis, purtatorul de cuvant al Cyberbunker, a spus intr-un mesaj ca Spamhaus nu ar trebui sa fie in pozitia de a decide “ce intra si ce nu pe internet”. Dincolo, Spamhaus acuza Cyberbunker ca, in cooperare cu “gasti criminale” din Estul Europei si Rusia, este in spatele atacului.
Atacul se deruleaza pe tacute de peste o saptamana. Si este investigat de fortele de ordine din cinci state nationale. Atacatorii au folosit o tactica numita Distributed Denial of Service (DDoS), care inunda serverele tintite cu atata trafic incat la un moment dat nu mai pot face fata. In acest caz au fost tintite serverele Domain Name System (DNS) ale Spamhaus. Acestea sunt, in fapt, “cartea de telefoane” a internetului. Pe romaneste: daca nu stii unde sa suni, degeaba ai telefon. Sau net.
Destul cat sa dai jos o banca
Acum, atacurile au ajuns la un maxim de 300 gb/s, adica mult peste cat poate sa reziste infrastructura unei banci, de exemplu. Pentru a face inutil site-ul unei banci, e nevoie doar de 50 gb/s.
Spamhaus este ajutata de catre gigantii internetului: Google a facut disponibile o serie de resurse pentru a “absorbi tot acest trafic”. Reprezentantii Spamhaus spun ca infrastructura lor e facuta in asa fel inca sa nu cada. Organizatia spune ca are peste 80 de servere in intreaga lume.
Etichete: banci, Cyberbunker, DNS, email, extern, Google, Internet, Netflix, recomandari, spam, Spamhaus, stiri