Microsoft, reclamata la Comisia Europeana pentru ca nu poti instala Linux pe PC-urile cu Windows 8

Scris de

O asociatie open-source din Spania a depus o plangere antitrust impotriva Microsoft la Comisia Europeana dupa ce gigantul software a blocat de facto utilizatorii astfel incat sa nu poata schimba sistemul de operare de pe calculatoarele cu Windows 8.

Hispalinux, o organizatie cu 8.000 de care reprezinta programatorii Linux din Spania, a descris intr-o plangere de 14 pagini cum Microsoft a inclus in Windows 8 un “mecanism de obstructie” numit UEFI Secure Boot care controleaza pornirea calculatorului. Mai simplu spus, utilizatorii nu pot schimba Windows 8 cu Linux, transformand sistemul “de facto intr-o inchisoare tehnologica”.

“Este total anti-competitiv”, a declarat Jose Maria Lancho, avocatul Hispalinux si sef al organizatiei. ZDNet scrie ca inca din 2011 au aparut ingrijorari despre UEFI Secure Boot, cand Windows 8 inca nu era lansat oficial, dar era prezentat de catre Microsoft la conferintele cu dezvoltatorii. Atunci¬†Matthew Garrett, angajat la Red Hat, scria ca miscarea preia controlul de la utilizator si il pune in mainile Microsoft si al producatorilor de PC-uri. Comunitatea Linux isi bate mintea de ceva vreme cum sa gaseasca o modalitate optima de instalare. Una dintre idei este includerea in kernelul Linux a acestor chei insa Linus Torvalds a catalogat-o drept “idioata”. Pe langa problemele de securitate exista posibilitatea ca Microsoft sa inchida codurile respective, facand inutile calculatoarele respective.

Daca va intrebati de ce Microsoft e aratata cu degetul cand aceleasi reglementari nu se aplica si Apple sau Google pentru sistemele iOS sau Android este pentru Microsoft nu a creat platforma PC/x86. Platforma PC este creatia IBM care a pus softul in bratele Microsoft sub conditia de a fi o arhitectura deschisa, in vreme ce compatibilitatea procesoarelor e gestionata de Intel.

Comisia Europeana a amendat Microsoft cu 2,2 miliarde de euro in ultimii zece ani din cauza incalcarilor repeate. Ultima amenda, de 561 milioane euro, a fost acordata la inceputul acestei luni din cauza faptului ca Microsoft nu a oferit balotul de browsere alternative in pachetul de instalare al Windows 7.

 

Sursa: Reuters
Sursa foto: g4ilo.com

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.