NATO: uciderea hackerilor e permisa in caz de razboi cibernetic

Scris de

Un document propus de NATO considera justificata omorarea hackerilor in caz de razboi cibernetic!
Scris de 20 de experti impreuna cu Comitetul International al Crucii Rosii si US Cyber Command, Manualul Tallin asupra Legilor Internationale Aplicabile analizeaza regulile razboiului conventional si le aplica in cazul atacurilor online coordonate sau sponsorizate la nivel de stat.

Manualul sfatuieste evitarea unor tinte, precum spitale, baraje si centrale nucleare pentru a minimiza pierderile de vieti umane din randurile civililor, insa aduce in prim-plan “drepturi” despre care nu credeam ca vor fi vreodata puse pe hartie fiind un precedent extrem de periculos.
Mai exact, este acceptabil sa se raspunda atacurilor de pe internet cu arme traditionale daca un stat va putea demonstra ca atacul a dus la morti sau daune severe asupra proprietatilor. De asemenea, spune ca hackerii care au spart retelele sunt tinte legitime.

Ieri, spre exemplu, un numar de trei televiziuni si doua banci din Coreea de Sud au suferit un atac masiv in care 32.000 de calculatoare au fost afectate. Astfel, au fost atacate retelele televiziunilor KBS, MBC si YTN, plus cotidianul JoongAng din Seul. De asemenea, sistemele bancilor Shinhan si Nonghyu, care au fost “partial sau complet paralizate”, potrivit agentiei sud-coreene de Securitate Cibernetica. Nu se cunosc atacatorii, adresa IP originara este din China, dar Seulul banuieste ca e mana inamicilor din Coreea de Nord. Aceasta a denuntat si ea recent “atacuri prelungite” din SUA si Coreea de Sud.

Noile reglementari ar da voie, astfel, autoritatilor coreene sa trimita asasini platiti care sa elimine hackerii atacatori din China….

Problema este ca situatia este foarte sensibila si se poate ajunge foarte usor la abuzuri. In primul rand e de descifrat de ce hackerii sunt considerati cadre militare? Apoi, hackerii respectivi pot fi fortati/santajati/amenintati sa faca atacurile respective. Pe acelasi model pot fi ucisi si oamenii de stiinta de la companii care ajuta sau au contracte cu armata unui stat.

In ultima vreme un numar din ce in ce mai mare din intreaga lume incearca sa stranga tot mai mult latul in jurul activistilor de pe internet. Recent, Aaron Swartz, co-fondator al Reddit, s-a sinucis in urma unor acuze fantastice aduse de procurorii din SUA. O multime de personalitati din lumea IT au fost hackeri in tinerete: Julian Assange, fondatorul Wikileaks, sau Jack Dorsey – si el co-fondator al Twitter.

Soldatul Bradley Manning, care a recunoscut ca a furnizat informatiile WikiLeaks, ar putea fi condamnat la moarte in urma acuzelor ce i se aduc, cand tot ce a incercat sa arate e modul in care guvernele lumii actioneaza fara ca oamenii sa stie.

Sursa: The Verge
Sursa foto: http://geekfanatics.com/wp-content/uploads/2012/06/Hack.jpg

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] trecut, un numar de trei televiziuni sud-coreene au fost atacate, alaturi de doua banci. Anterior, in 2010-2011 inclusiv site-ul WikiLeaks a fost atacat de cateva […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.