A murit Aaron Swartz, co-fondator al Reddit si martir al internetului

Scris de

Aaron Swartz, unul dintre ilustrii necunoscuti care ne-au schimbat viata fara sa stim, s-a sinucis vineri in New York la doar 26 de ani.

Briliant programator, Swartz s-a remarcat inca de la 14 ani, cand a pus bazele RSS, o tehnologie care este folosita pentru a citi site-uri al caror continut se actualizeaza constant, precum cele de stiri sau blogurile. Mai nou aplicatii mobile foarte indragite, precum Flipboard sau Pulse, folosesc RSS, astfel ca daca ati citit vreodata stiri prin acestea sau cu ajutorul Google Reader, aveti de ce sa-i multumiti lui Swartz.

Swartz a mai fost, de asemenea, co-fondator al site-ului Reddit, una dintre cele mai vivace comunitati care exista pe internet. Iubitor innascut al libertatii de exprimare pe internet, Swartz s-a implicat in dezvoltarea licentelor Creative Commons, care stau acum la bazele Wikipedia.
Alta data el a publicat pe internet 20% din legislatia americana, intr-una din “cascadoriile” sale cele mai cunoscute. PACER, sistemul american care permite cetatenilor accesul la propriile legi solicita bani pentru fiecare acces. Ulterior, activistii au construit RECAP – care permite cetatenilor sa incarce fiecare caz pentru care au platit accesul. Aaron a cheltuit o mica avere si o munca titanica in a-l transforma intr-un mic depozit public, care sa fie folosit gratuit de oricine. Birocratilor din administratie nu le-a placut asta, FBI-ul l-a anchetat, dar el a iesit triumfator.

Finalmente, Swartz a pus bazele unui grup numit Demand Progress, a carui implicare a fost decisiva anul trecut in respingerea SOPA si PIPA, doua proiecte de legi care ar fi dus la cenzura internetului.

Crima lui a fost cunoasterea

Dar daca era asa de succes, de ce s-a sinucis? “Crima” lui a fost cunoasterea… Curiozitatea sa insatiabila si dorinta de a partaja informatii cu altii l-au facut in 2011 sa descarce 4,8 milioane de studii si cercetari din arhiva online JSTOR. A scris cateva scripturi si a accesat baza de date din campusul Massachusetts Institute of Technology (MIT) datorita faptului ca era membru al Centrului de Etica al Universitatii Harvard, cele doua institutii de invatamant avand o intelegere de partajare a informatiei. Nu a spart nimic, caci informatiile nu erau sub cheie, ci disponibile oricui din retea. Insa ulterior procurorii l-au pus sub urmarire, avand de infruntat 12 capete de acuzare. Procesul sau urma sa inceapa in februarie si, daca ar fi fost gasit vinovat, urma sa stea 35 de ani la inchisoare si sa plateasca un milion de dolari ca daune. Trebuie mentionat ca JSTOR nu a depus niciodata vro acuzatie; ba mai mult, in urma actiunii sale, biblioteca online a decis la inceputul acestui an sa ofere acces gratuit la cateva milioane de articole din jurnalele academice… Din documentele pe care el a vrut sa la puna la dispozitia publicului se gasesc lucrari ca “John Berryman: Poezia Martiriului” sau “Cartarea Nigerului, 1798-1832: Adevarul, Marturii si Demonstratii Oculare in Iluminismul Tarziu”.

Manifest impotriva “privatizarii cunoasterii”

In manifestul sau, scris in 2008, Swartz scrie ca partajarea informatiei nu este imorala, ci este un imperativ moral in lupta impotriva “privatizarii cunoasterii”. “Informatia este putere. Dar ca orice putere, exista unii care vor sa o tina pentru ei. Intreaga mostenire culturala si stiintifica a lumii, publicata de-a lungul secolelor in carti si jurnale, este din ce in ce mai mult digitalizata si pusa sub cheie de o mana de mari corporatii”, spune el in primul rand. Iar manifestul sau ar trebui sa fie intre citirile obligatorii ale celor care vor sa priceapa ceva din cum functioneaza internetul.

Pana si Sir Tim Berners Lee, fondatorul web-ului, a scris pe Twitter cateva cuvinte de multumire la adresa lui Aaron. “Ratacitori din intreaga lume, noi am pierdut un intelept. Hackeri intru dreptate, suntem cu unul mai putin. Parinti, am pierdut un copil. Sa varsam o lacrima”, a scris el. Swartz a fost un “extraordinar hacker si activist”, scrie pe pagina sa si Electronic Frontier Foundation, o organizatie non-profit care lupta pentru drepturile digitale ale umanitatii.

Familia sa da vina pe excesul de zel al procurorilor si pune tragedia pe seama “sistemului judiciar criminal”. Unii spun ca ar fi putut recurge la aceleasi solutii ca si regizorul Roman Polanski sau Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Dar, cateodata, fuga nu este o solutie…

Asteptam sa vedem ce parere are Anonymous!

Kudos!

Update: pe masura ce stirea s-a raspandit pe internet iar oamenii au revenit la munca, tot mai multe efecte ale furiei cibernetice: Anonymous a spart site-ul MIT si a postat un memorial in care se cere schimbarea legilor copyright-ului si ale infractiunilor cibernetice. Ulterior universitatea americana a anuntat ca va realiza o ancheta pentru a stabili implicarea sa in moartea activistului online. Informatiile care circula pe internet arata ca MIT a predat datele sale interne catre Secret Service iar acestea au fost folosite in acuzatiile aduse lui Swarz. De asemenea, in semn de respect pentru munca lui Aaron Swartz, comunitatea academica a umplut ieri Twitter cu linkuri catre articole si studii stiintifice. Asa cum era de asteptat, miscarea a inceput pe Reddit. In fine, aseara am aflat ca Departamentul american de Justitie a renuntat la acuzatiile impotriva lui Swartz. Pana la urma n-a murit degeaba… Mergi cu bine, Aaron!

Sursa: The Verge
Sursa foto: CBC News

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] intreaga lume incearca sa stranga tot mai mult latul in jurul activistilor de pe internet. Recent, Aaron Swartz, co-fondator al Reddit, s-a sinucis in urma unor acuze fantastice aduse de procurorii din SUA. O multime de personalitati din lumea IT […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.