“Delfinul” terorii din Triasic: un monstru marin supranumit “T-Rex-ul oceanelor”

Scris de

Ah, delfinii! Sunt inteligenti, jucausi, fermecatori! Dar noul Thalattoarchon saurophagis, o reptila asemanatoare delfinilor de azi, nu prea era la fel de dragut!

Acesta era un ihtiozaur cu o lungime de 8,6 metri, un cap gigantic si dinti imensi cu margini ascutite, folositi pentru a devora prazi chiar mai mari decat el. In fapt, nu este prima oara cand s-a scris despre aceasta creatura, insa acum specimenul a primit un nume oficial. Iar acesta inseamna “stapanul mancator de soparle marilor”.
Ihtiozaurii sunt reptile marine care au evoluat din reptile care traiau pe uscat, tot asa cum balenele, lamantinii sau focile au evoluat din mamifere terestre. Ihtiozaurii au cutreierat oceanele lumii timp de 160 de milioane de ani, insa au disparut in urma cu 90 de milioane de ani, cu vreo 25 de milioane de ani inainte ca era dinozaurilor sa se incheie in urma cionirii unui asteroid pe Terra.
“Au fost cele mai adaptate dintre reptilele marine, preluand forma de peste si dand nastere puilor vii”, spune Martin Sander, biolog la Universitatea din Bonn, Germania.

Evolutie convergenta

Acest proces se numeste evolutie convergenta si arata ca atunci cand natura produce un design de succes, atunci acesta va fi replicat de grupuri diferite de animale care impart habitate similare sau au nevoi similare. Pe langa asemanarea dintre ihtiozauri si delfini mai avem si alte exemple: intre pterozauri si lilieci, intre un gandac si un miriapod, intre dinozaurul Ankylosaurus si mamiferele glyptodont in privinta tepilor de pe coada, intre Triceratops si rinoceri in privinta cornului, intre hadrozaur si ornitorinc in privinta formei botului, intre Dimetrodon si Spinosaurus in legatura cu plasa de pe spate sau intre soparle si tuatara. Revenind, forma ihtiozaurilor e asemanatoare cu a delfinilor de azi, insa nasterea de pui vii nu a fost dezvoltata prima oara de mamifere, ci de rechini. Sunt diferite, insa, dezvoltarea icrelor si embrionilor.

“T-Rex al marilor”

“Noul nostru ihtiozaur carnivor era un pradator de top, ceea ce inseamna ca avea acelasi rol ca si orcile in mari sau ca Tyrannosaurus si marile feline de azi pe uscat”, a mai spus Sander. “Acesta este primul pradator dintr-un lung sir de pradatori pana in ziua de azi. Jucatorii s-au schimbat, dar nu si jocul”, a continuat el.
Scheletul de Thalattoarchon a fost descoperit in 2008 in zona muntoasa din centrul statului Nevada, si acum se afla la Field Museum din Chicago.
Exemplarul a fost botezat “Jim”, dupa descoperitorul sau Jim Holstein, de la muzeul cu pricina.

Refacerea rapida a ecosistemelor

Ce este important la el este ca nou-gasitul carnivor a trait acum 244 de milioane de ani, la doar 8 milioane de ani dupa cea mai mare extinctie din istoria Pamantului, cea din Permian. In timpul acesteia au disparut intre 80% si 96% dintre toate speciile oceanice si doar animalele relativ mici au supravietuit.

Existenta un pradator de top capabil sa atace prazi de marimi similare cu el arata ca ecosistemele si-au revenit rapid dupa extinctie. Astfel, ecosistemul era complet: din moment ce nivelul cel mai inalt din lantul trofic exista, atunci nivelurile de mai jos trebuiau sa fie complete si ele. Altfel nu ar fi functionat, mai spune Sander.
Refacerea ecosistemelor este o tema la moda acum, mai ales pentru ca si noi, oamenii, provocam una dintre cele mai mari extinctii acum iar cercetatorii sunt interesati sa afle cat timp este necesar pentru a se reconstrui habitatele o data ce au fost distruse.

Sursa: Live Science
Sursa foto: Popular Science

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.