Inventatorul BlackBerry pariaza pe tricorderul din Star Trek
Scris de Daniel Ionascu
Mike Lazaridis, inventatorul BlackBerry, a deschis un fond de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor tehnologii cuantice astfel incat tricorderul din Star Trek sa devina realitate, scrie Bloomberg.
Fondul se cheama Quantum Valley Investments si este deschis impreuna cu Doug Fregin, si el co-fondator al Research in Motion, compania canadiana care produce dispozitivele BlackBerry. Lansarea noului vehicul investitional vine dupa ce Lazaris a mai lansat si Quantum-Nano Centre din Waterloo, Ontario. La lansarea acestuia a participat si celebrul fizician Stephen Hawking.
Tehnologiile cuantice, urmatorul val al revolutiei industriale
“Avem nevoie de o noua baza tehnologica, noi descoperiri pe care sa se bazeze viitorul ciclu de creatie, noi produse si servicii. Si noi credem ca aceasta va fi intr-o masura foarte mare bazata pe o fundatie cuantica, asa ca investim in ea”, a spus Lazaridis.
Si da, el a fost intr-adevar inspirat de Star Trek. “Am vazut multe dintre dispozitivele si predictiile din Star Trek devenind realitate, de la calculator, activare vocala, recunoastere vocala pana la comunicatorul din smartphone-urile si computerele de azi”, a spus el.
“Tricorderul medical ar fi uluitor; testarea sangelui, RMN-urile, imaginati-va cum ar fi daca ai putea face toate astea cu un singur dispozitiv. Iar un astfel de lucru este posibil numai datorita sensibilitatii, selectivitatii si puterii senzorilor cuantici, realizati cu astfel de tehnologii cuantice”, a mai adaugat Mike Lazaridis. El este inca membru al consiliului de administratie al BlackBerry si al doilea mare actionar al companiei.
Qualcomm X Prize, o provocare de 10 milioane de dolari
Cu toate acestea, inventatorul BlackBerry nu este singur in tentativa sa. Producatorul american de semiconductori Qualcomm a demarat deja inca de acum un an un concurs numit X Prize, prin care se ofera 10 milioane de dolari cercetatorilor care inventeaza un tricorder ca in Star Trek. Acesta trebuie sa cantareasca sub 2,2 kilograme si sa fie in stare sa diagnosticheze 15 boli.
Deja o serie de smartphone-uri pot realiza functii medicale. Fujitsu a prezentat luni un soft care poate lua pulsul cuiva doar analizand culoarea fetei. Tehnologiile biometrice si-au facut loc si in alte parti: dispozitivul Kinect de la Microsoft este si el folosit cu succes pentru monitorizarea si detectarea problemelor de respiratie.
Etichete: Doug Fregin, extern, filme, fizica cuantica, Fujitsu, Kinect, Microsoft, Mike Lazaridis, Qualcomm, Quantum Valley Investments, Quantum-Nano Centre, recomandari, sanatate, SF, Star-Trek, Stephen Hawking, stiri, tricorder, video