CE amendeaza Microsoft cu 561 milioane de euro pentru Internet Explorer

Scris de

Comisia Europeana a amendat Microsoft cu 561 milioane de euro pentru ca nu a inclus balotul de browsere alternative in Windows 7 SP1.

Mai mult, este a doua oara cand gigantul software este amendat pentru aceeasi practica, ceea ce constituie o fapta grava. In 2009, Microsoft a convenit cu autoritatile europene sa prezinte utilizatorilor, cu ocazia instalarii Windows, un pachet de 12 browsere web pe care acestia sa le instaleze, in loc sa impuna implicit propriul Internet Explorer.

Doar ca Microsoft nu s-a tinut de promisiune si, din mai 2011 pana in iulie 2012, un numar de 15 milioane de utilizatori nu au avut aceasta optiune. In fapt, amenda era aproape sigura inca de la finele anului trecut insa surprinde valoarea mica a acesteia. Confruntata cu o posibila amenda de 7 miliarde de dolari, respectiv10% din cifra de afaceri, Microsoft a admis rapid vina dar a dat vina pe o “eroare tehnica” ca sa indulceasca pedeapsa prin cooperarea cu autoritatile de competitie.
Comisia a aratat ca din martie 2010 pana in noiembrie 2010, un numar de 84 de milioane de browsere au fost descarcate cu ajutorul ecranului prezentat oamenilor. In fapt, competitia puternica din Europa a facut ca Internet Explorer sa piarda coroana in lumea browserelor in dauna Chrome de la Google.

Nu este prima oara cand Microsoft are probleme antitrust. In 2004, UE a amendat gigantul cu 497 milioane de euro dintr-o cauza asemanatoare: introducerea Windows Media Player in Windows fara ca software-ul competitorilor sa poata interactiona din plin cu sistemul de operare. In 2006, UE a mai dat o amenda, de data asta de 280 milioane de euro, pentru ca Microsoft… nu a pus in practica decizia anterioara. In fine, in 2008 UE a mai dat o amenda aditionala, de 899 milioane de euro si tot pentru ca nu a pus in practica decizia din 2004.

Fix ca acum…

O noua tevatura se prevede si pentru introducerea Internet Explorer in modul desktop al sistemului de operare Windows RT, destinat tabletelor. Iar Mozilla si Google s-au plans deja ca browserele lor nu pot fi instalate in modul desktop.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] amenda, de 561 milioane euro, a fost acordata la inceputul acestei luni din cauza faptului ca Microsoft nu a oferit balotul de browsere alternative in pachetul de instalare al Windows […]

  2. […] ani mai tarziu. Plus alti 561 milioane de euro, amenda data la inceputul acestui an, pentru ca Microsoft nu a oferit balotul de browsere alternative in Windows 7 Service Pack 1. Plus ca si fanii open-source s-au plans ca nu poti instala Linux pe calculatoarele cu Windows […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.