Microsoft, Nokia si Oracle s-au plans la UE impotriva Android
Scris de Daniel Ionascu
Un grup de companii printre care Microsoft, Nokia si Oracle au depus la Comisia Europeana o plangere antitrust impotriva Google, motivand ca includerea aplicatiilor sale in Android ii aduce un avantaj competitiv pe piata.
Grupul, numit Fairsearch Europe, mentioneaza ca desi sistemul de operare Android este gratis, producatorii care vor ca dispozitivele lor sa beneficieze de servicii precum Google Maps, YouTube sau Google Play sunt obligati sa licentieze intreaga suita de aplicatii Google si sa le ofere “un loc proeminent” pe telefon.
Grupul catalogheaza practicile Google drept “predatorii”, in special pentru ca ofera Android sub costuri, ceea ce ar face ca producatorii concurenti de software sa nu mai poata sa isi recupereze investitiile. Astfel s-ar omori modelul de afaceri bazat pe licentiere de soft.
Thomas Vinje, avocatul Fairsearch, se refera la Android ca un “cal troian”, care tinteste deceptionarea partenerilor, monopolizarea pietei aplicatiilor si controlul datelor consumatorului.
Fairseach mentioneaza ca Google are o cota de 96% pe piata cautarii de mobile si 70% din livrarile totale de smartphone-uri. Anterior, Microsoft s-a plans la UE si impotriva motorului de cautare operat de Google. CE a demarat o investigatie. Principala problema reclamata era faptul ca Google da intaietate propriilor servicii in rezultatele cautarii. Acum problema a ajuns la sistemul de operare Android. “Continuam sa colaboram cu Comisia Europeana”, a declarat un purtator de cuvant al gigantului online.
Android fara Google
Problema este ca sunt foarte multe modele de smartphone-uri si tablete aparute fara certificarea Google si fara aplicatiile acesteia. Amazon a lansat linia de tablete Kindle Fire, care acceseaza magazinul virtual Amazon Appstore. In China foarte multe smartphone-uri lansate vin fara serviciile Google. Astfel de modele sunt lansate de companii ca Oppo sau Vizio. De asemenea, in SUA operatorul telecom Verizon a facut Bing drept motorul implicit de cautare din propriile telefoane iar utilizatorii au trebuit sa astepte hack-uri ca sa schimbe inapoi pe Google.
Predecentul Google vs SkyHook
Pe de alta parte, nici Google nu e usa de biserica, din moment nu detaliaza in ce consta “certificarea” pentru compatibilitate. Google a fost data in judecata de catre Skyhook in 2010 pentru ca a intervenit in relatia dintre aceasta si Motorola. Google a fortat atunci producatorul de telefoane sa elimine solutia Skyhook din telefonul Droid X. In proces au aparut si emailuri intre Andy Rubin – fondatorul Android si sef al diviziei pana acum cateva luni si Sanjay Jha – fostul director general al Motorola pana la achizitia acesteia de catre Google, in care reprezentantul gigantului online cere oprirea folosirii SkyHook.
Si totusi…
Ironia sortii e ca fix Microsoft s-a gasit sa arate cu degetul, dupa ce a fost cea mai amendata companie de catre UE in privinte antittrust.
In 2004 a incasat o amenda de 497 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta la includerea Windows Media Player in Windows. Suma a ajuns la 899 milioane de euro cativa ani mai tarziu. Plus alti 561 milioane de euro, amenda data la inceputul acestui an, pentru ca Microsoft nu a oferit balotul de browsere alternative in Windows 7 Service Pack 1. Plus ca si fanii open-source s-au plans ca nu poti instala Linux pe calculatoarele cu Windows 8…
Microsoft a declansat in ultimii ani o campanie impotriva producatorilor Android, fortandu-i sa licentieze o parte din patentele sale care s-ar gasi si in sistemul de operare de la Google. Scopul era sa creeze un cost pentru sistemul gratuit, care sa forteze in final producatorii sa licentieze Windows Phone. Doar ca acestia au preferat sa vanda in continuare smartphone-uri si tablete Android iar cota Windows Phone se situeaza la 3%.
Etichete: Amazon, Android, Andy Rubin, aplicatii, Bing, extern, Fairsearch Europe, Gmail, Google Maps, Google Play, Kindle Fire, Microsoft, motoare de cautare, Nokia, Oracle, recomandari, Sanjay Jha, stiri, Thomas Vinje, YouTube
Comentarii (1)
[…] intre care Microsoft, Nokia si Oracle, au depus o plangere la Comisia Europeana motivand ca introducerea la pachet a aplicatiilor Google in Android ii aduce un avantaj necompetitiv pe piata. Sursa: Engadget Sursa foto: […]