La inceput, Chrome OS era bazat pe Firefox
Scris de Daniel Ionascu
A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti: la inceput sistemul de operare Chrome OS era bazat pe browserul Firefox iar Google a respins initial ideea.
Saturandu-se de timpii imensi de restart pentru browsere, inginerul Jeff Nelson, cel care a construit primele versiuni, a rezolvat problema prin stocare sistemului de operare in memoria RAM a calculatorului si bizuindu-se pe aplicatii web pentru a mentine software-ul simplu.
Ideea sa originala a fost respinsa de sefii Google, insa dupa doar un an gigantul a inceput sa lucreze la browserul Chrome, ceea ce a dus la abandonarea folosirii Firefox.
In fapt, ideea lui Nelson nu este asa extraterestra precum pare: in mediul Linux existau deja distributii care butau direct de pe CD, precum Knoppix. De asemenea, exista sisteme de operare bazate pe retea si care furnizeaza putere de calcul unor terminale, ceea ce este cunoscut sub numele de thin clients. Intre timp, Nelson nu mai lucreaza la Google, insa anecdotele sale ne dau o perspectiva interesanta asupra filozofiei din spatele Chrome OS.
Chromebook Pixel
Iar acum putem vedea si unde duce. Zielele a aparut pe internet un clip in care este prezentat Chromebook Pixel, proiectat “pana la ultimul pixel” de catre Google. Clipul a fost scapat de la agentia de marketing Slinky.me, dupa ce serverele sale au fost sparte de hackeri. In imagini apare un chromebook cu rezolutie 2560 x 1700, ecran tactil si, judecand dupa portul Thunderbolt, procesor Intel care sa fie macar Core i5 sau i7 din generatia Ivy Bride. Chromebook Pixel are un aer de MacBook, diferit de toate laptopurile care folosesc acest sistem de operare. Daca pana acum producatorii au incercat sa pozitioneze Chrome OS drept o alternativa ieftina la PC-urile actuale, Google poate incerca sa impinga limitele si sa impuna chromebook-urile drept adevarate calculatoare, comparabile cu cele care ruleaza Windows, OS X sau Linux.
Pe urmele Microsoft
Momentan, chromebook-urile sunt ori tentative de a replica Mac Mini (Samsung Chromebox), ori MacBook Air (Samsung Chromebook cu procesor Exynos), ori netbook-uri reambalate (Acer, Lenovo). Google ar dori, insa, schimbe perceptia si pentru asta are nevoie ca masinile sale sa fie performante, astfel incat sa devina alternative la Windows. Pe romaneste, Google incearca sa profite de furia utilizatorilor la adresa Microsoft si a Windows 8 pentru a castiga segmentul de productivitate. Pe de o parte, oamenii au conceptia ca un laptop sau un desktop trebuie sa functioneze cu ajutorul tastaturii si mouse-ului. Pe de alta parte, Windows 8 este optimizat pentru ecranele tactile, astfel ca utilizarea pe calculatoarele actuale este un chin. Mai mult, majoritatea laptopurilor si desktopurilor cu Windows 8 lansate recent nu au ecran tactil, iar cele care au, sunt foarte scumpe. Pe scurt, miliarde de oameni cu PC-uri au in fata o dilema: unii vor ramane la Windows 7, altii vor dori ceva familiar iar putini vor imbratisa rapid noua interfata. Or, acum este sansa Google sa isi prezinte cazul; in definitiv oamenii se vor obisnui in timp cu laptopurile cu ecran tactil. Iar pentru asta Google are nevoie sa-si dezvolte rapid serviciile de cloud computing, aplicatiile din Chrome Web Store trebuie sa devina cu adevarat aplicatii HTML 5, nu doar niste bookmark-uri iar Google trebuie sa rafineze Chrome OS pentru a spori lucrul offline si a nu arata doar ca un browser. In fapt, The Verge scrie ca inclusiv daca Pixel este o farsa, Google ar trebui sa construiasca acest calculator…
Anterior, agentia a lucrat cu Google, astfel ca nu este exclus sa vedem Chromebook Pixel la editia din acest an a Google I/O, care va avea loc in luna mai.
Etichete: Apple, Chrome Web Store, Chromebook, extern, Firefox, Google, Google I/O, HTML 5, Intel, Jeff Nelson, Knoppix, Linux, Mac OS X, sisteme de operare, stiri, Thunderbolt, video
Comentarii (1)
[…] ce hackerii au atacat o agentie de marketing care lucreaza pentru Google si au pus pe YouTube un clip de promovare despre acesta. Display-ul este de 12,85 inci, are rezolutie 2560 x 1700 cu aspect 3:2 si este acoperit cu sticla […]