Praful, cel mai mare dusman al laptop-urilor
Scris de Dorina Ene
Daca laptopul tau se supraincalzeste, trebuie sa stii ca acest lucru e posibil sa fie cauzat de depunerea de praf pe componente si/sau a necesitatii inlocuirii pastei termoconductoare. Supraincalzirea poate scurta durata de viata a componentelor, iar in alte cazuri nefericite, praful chiar poate accelera coroziunea contactelor electrice, ceea ce poate duce la scurtcircuitare.
Nu degeaba se spune ca praful este inamicul numarul unu al electronicelor, in special al laptop-urilor. Calculatoarele desktop sunt mai rezistente la praf si nu necesita demontare completa pentru curatare, spre deosebire de laptop-uri. Laptop-urile acumuleaza impuritati din aer mult mai usor, accesul prafului facandu-se direct prin canalele speciale pentru cooler.
De obicei, praful si scamele se strang intre ventilator si radiator. Atunci cand praful blocheaza radiatorul, nemaiexistand flux de aer, procesorul incepe sa se incinga, iar laptop-ul se blocheaza ori se inchide. Aceasta problema poate fi rezolvata doar prin curatarea sistemului de racire. De aceea, specialistii service-ului de calculatoare www.LaptopGarage.ro iti recomanda la service-ul lor un control de rutina al laptop-ului la un interval regulat de timp, de 6-12 luni.
Curatarea laptop-urilor de praf facuta de catre niste profesionisti este un proces ce mareste performanta si durata de viata a laptop-ului. Mentinandu-i-se capacitatea de racire, acesta nu se va mai incinge si nu va mai intra in sistemul de termoprotectie (stingere brusca) si, astfel, te vei putea bucura din nou de activitatile tale preferate la fel ca la inceput. Pe de alta parte, ignorarea supraincalzirii poate provoca defectiuni grave, precum arderea procesorului sau defectarea placii video.
In mod normal, atunci cand laptop-ul tau idle, temperatura acestuia ar trebui sa fie de aproximativ 40 de grade Celsius. Daca sare de aceasta temperatura cu 5-10 grade atunci cand desfasori o activitate ce nu ar trebui sa-ti solicite procesorul sau placa video prea mult, inseamna ca pe undeva exista o problema. Daca temperatura depaseste 80 de grade Celsius, trebuie sa stii ca situatia nu este deloc roz, caci componentele laptop-ului tau nu vor mai avea mult pana cand se vor zbate intre viata si moarte.
Atunci cand vine vorba de temperatura laptop-ului tau, pe langa controlul de rutina, specialistii service-ului de laptop-uri www.LaptopGarage.ro iti recomanda utilizarea unor software-uri precum Core Temp sau Thermometer. Cu ajutorul acestora, pe langa afisarea temperaturii in timp real a procesorului, te ajuta sa detectezi valorile maxime permise, frecventa, socket-ul si la cat la suta din capacitatea maxima este solicitat procesorul. In plus, specialistii in laptop-uri iti recomanda sa utilizezi un cooler extern, mai ales daca obisnuiesti sa lucrezi cu laptop-ul pe pat, sau pe suprafete care nu-i permit ventilatia. Un cooler extern poate scadea semnificativ temperatura laptop-ului cu cateva grade Celsius.
Etichete: laptop, laptop garage, praf, service laptop