Dronele civile, intre oportunitate economica si pericol pentru securitatea vietii

Scris de

drone civile decalexIn prezent, dronele sunt folosite mai mult in scop recreativ, dar potentialul integrarii acestora in activitatile economice este urias. Estimarile Comisiei Europene arata faptul ca dronele civile ar putea reprezenta in anul 2025 aproximativ 10% din aviatia civila, iar companiile producatoare vor infiinta peste 150.000 de locuri de munca pana in anul 2050. Impactul la nivel economic poate fi comparat cu dezvoltarea Internetului in anii `90, iar cest fapt presupune ca, dezvoltarea in conditii de siguranta a acestui sector, este crucial pentru construirea pietei aviatice a viitorului.

Din punct de vedere legislativ, se asteapta ca in anul 2016 Comisia Europeana sa dezvolte un cadru al activitatii dronelor civile, o data cu integrarea progresiva a acestora in spatiul civil aerian. Acesta este de interes mai ales din punct de vedere al reglementarilor cu privire la protectia datelor personale si securitatea vietii, dronele trebuind sa asigure cel putin acelasi nivel de siguranta cu cel asigurat de operatiunile aviatice cu echipaj uman.” mentioneaza Roman Hamed, Avocat in cadrul Decalex Legal Solutions.

Amazon, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel mondial, a anuntat inca din 2013 ca intentioneaza sa introduca livrarile operate de drone, iar anul acesta a primit si confirmarea legislativa a Federal Aviation Administration ca poate incepe testarea lor comerciala, chiar daca este una cu anumite limitari. Dupa ce a anuntat livrarea gratuita pentru coletele mai mici de 226 de grame, indiferent de valoarea comenzii, multi au speculat caderea gigantului. Dar, o data cu demararea programului de livrari cu ajutorul dronelor profiturile sale ar putea creste considerabil, luand in considerare ca aproximativ 86% din livrarile actuale au sub 140 grame/colet.

Este inca un semnal ca legislatia trebuie sa fie pusa la punct, cu atat mai mult cu cat Europa este lider in sectorul civil cu 2500 operatori, versus ~ 2.300 in restul lumii. Trebuie sa ne gandim ca aceste drone vor colecta informatii ce pot face obiectul unor actiuni ilegale si amenintari la adresa securitatii. De aceea, reglementarile cu privire la securitate trebuie instituite cat mai repede, iar respectarea lor trebuie asigurata de autoritatile nationale” continua Roman Hamed, Avocat Decalex Legal Solutions.

Legislatia din Romania cu privire la utilizarea sistemelor de drone este o copie fidela a celei franceze si include mai mult aspecte legate de spatiul aerian in care pot opera dronele si o singura mentiune cu privire la faptul ca este interzis ca acestea sa aiba montate pe ele aparatura pentru filmare sau transmisie de date. Legea se aplica pana la data de 30 ianuarie 2016, cand, la nivelul Uniunii Europene, va exista o reglementare care va integra sistemul dronelor cu cel aviatic, concentrandu-se atat pe latura beneficiilor economice, cat si pe cea a sigurantei cetatenilor.

Sursa: Decalex

Etichete: , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.