Profitul Apple a scazut, dar tot se mentine la niveluri uriase, de 7,5 miliarde de dolari

Scris de

Gigantul american Apple a anuntat un profit net de 7,5 miliarde de dolari ipe ultimele trei luni, la venituri de 37,5 miliarde. Spre comparatie, anul trecut pe vremea asta, compania raporta un profit net de 8,2 miliarde de dolari.

Marja bruta a scazut insa, de la 40%, la 37%, semn ca se cumpara produse tot mai ieftine, precum iPad 2 sau iPhone 4S.

Introducerea noii perechi de iPhone-uri, respectiv 5S si 5C, a dus la cresterea vanzarilor de smartphone-uri, de la 26,9 milioane de bucati, cat erau vanzarile anul trecut pe vremea asta, la 33,8 milioane. Cele doua dispozitive noi au avut cu siguranta un impact, Apple raportand anterior vanzarea a 9 milioane de bucati din noile „jucarii” doar in primul sfarsit de saptamana de la lansare. Pretul mediu de vanzare al acestora a scazut, insa, de la 581 de dolari, la 577 de dolari.
Spre comparatie, Samsung a vandut 86 de milioane de smartphone-uri.

iPad stagneaza, dar noile tablete intra in hora

Tabletele au inregistrat o stagnare, Apple livrand 14,1 milioane de bucati in acest trimestru, fata de 14,6 milioane in cele trei luni anterioare sau cele 14 milioane de acum un an. Partea proasta este ca rezultatul se afla sub cele 14,5 milioane de bucati asteptate de analisti. Cel mai probabil, oamenii au asteptat lansarea noilor modele iPad Air si iPad Mini cu ecran Retina. Apple se mentine lider pe acest segment, dar Samsung trage tare si s-a apropiat la vanzari, cu 10,5 milioane de bucati date. Pentru sezonul de Sarbatori este de asteptat ca vanzarile de tablete iPad sa creasca puternic.

Mac si iPod franeaza

Linia de calculatoare Mac, care odinioara era „inima” Apple, a inregistrat o decelerare, insa, cu 4,6 milioane de unitati vandute, fata de 4,9 milioane in aceeasi perioada a anului trecut. Zilele trecute Apple a pus in vanzare un nou model pentru statiile de lucru Mac Pro si o noua generatie a laptopurilor MacBook Pro, aduse acum in era procesoarelor Haswell.

Si vanzarile de iPod-uri au scazut la randul lor, dar mult mai dramatic. Daca anul trecut Apple anunta livrarea a 6,75 milioane de bucati pentru aceeasi perioada, in acest moment doar 3,5 milioane de unitati au fost vandute. Veniturile totale din aceasta activitate s-au ridicat la 573 milioane de dolari, mult sub miliardul de dolari inregistrat in contabilitate in trimestrul echivalent din 2012. Linia iPod a fost una dintre „revolutiile” aduse de Steve Jobs in cel de-al doilea „mandat” al sau la conducerea Apple.

Samsung vs Apple, victorie de etapa pentru coreeni. Urmeaza returul

Samsung se plaseaza acum in fata Apple, cu un profit general de 7,6 miliarde de dolari si venituri de 55,8 miliarde de dolari, performanta mai slabuta a diviziei de telefoane fiind compensata de unitatea de semiconductori, care produce memorii RAM si Flash, dar si procesoare, inclusiv pentru Apple. Situatia e de asteptat sa se schimbe, deoarece Samsung nu are decat doua produse noi cu care sa atace sezonul de iarna, respectiv Galaxy Note 3 si ceasul inteligent Galaxy Gear, pe cand Apple are in tolba o puzderie de gadgeturi proaspat lansate.

Sursa: The Verge
Sursa foto: CNET

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.