Rusia incepe cenzura internetului

Scris de

Guvernul rus a inceput in ultimele saptamani sa aplice o lege controversata care ii da puterea sa interzice ceea ce considera ilegal sau care ar putea sa fie daunator pentru dezvoltare copiilor, scrie New York Times.

Autoritatile de comunicatii de la Moscova au solicitat Facebook, Twitter si YouTube sa elimine mai multe materiale considerate inacceptabile, insa numai Google s-a opus miscarii. Site-ul YouTube s-a supus deciziei de a bloca un clip despre care oficialii spun ca promoveaza sinuciderea, insa compania a dat in judecata statul rus in luna februarie, spunand ca filmuletul – care arata cum sa faci o rana falsa utilizand machiaje si o lama – a avut ca scop divertismentul. Si astfel nu ar trebui restrictionat.

Legea a intrat in vigoare in luna noiembrie iar suporterii sai spun ca e o modalitate de a controla pornografia infantila si pe cei care promoveaza drogurile si sinuciderea. Dar liderii opozitiei acuza ca aceasta va duce la o cenzura a internetului. Opozitia este ingrijorata de retelele sociale, care au fost folosite pentru a aranja proteste impotriva presedintelui Vladimir Putin.

Vineri Facebook a inchis un grup numit “Club Suicid”, dupa ce Roskomnadzor, autoritatea rusa de reglementare in telecomunicatii, a spus ca incalca legea. Aici a fost usor, toata lumea, atat autoritatile cat si opozitia, au considerat ca pagina nu e prea prietenoasa. Facebook a anuntat ca mai blocheaza continut online si in alte parti ale lumii. In Germania si Franta blocheaza pe ce care neaga Holocaustul iar in Turcia este interzisa defaimarea fondatorului statului, Mustafa Kemal Ataturk.

Twitter a blocat in Rusia in martie mai multe postari legate de droguri si sinucideri si coopereaza cu autoritatile ruse. Ziarul Izvestia scrie ca Twitter si agentiile ruse poarta negocieri inca din noiembrie pentru crearea unui mecanism care blocheaza selectiv anumite postari de pe retea facute din Rusia.

Sursa: New York Times
Sursa foto: NetizenProject.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.