Sony vrea sa cumpere partea Ericsson din Sony Ericsson

Scris de

Gigantul japonez al electronicelor Sony revizuieste in aceste zile parteneriatul stabilit in urma cu 10 ani impreuna cu producatorul suedez de echipamente de telecomunicatii Ericsson, potrivit Wall Street Journal.

Achizitia celor 50% ar putea fi realizata la sume intre 1,3 si 1,9 miliarde de dolari, in functie de cum isi impart cele doua companii patentele. Sony Ericsson are 4.000 de patente. Eriscsson AB, pe de alta parte, are o munitie de 27.000 de patente. Si, in caz ca va intrebati de ce compania nu a fost pana acum data in judecata de Apple sau santajata de Microsoft ca rivalele Samsung, HTC sau Motorola, asta este pentru ca e protejata de imensul pachet de patente detinut de Ericsson.
Sony Ericsson detine aditional si o licenta pentru toate cele 6.000 de patente ale Nortel, din moment ce Sony si Ericsson au facut parte din consortiul castigator, alaturi de Apple, Microsoft si Research in Motion (RIM) la achizitia de 4,5 miliarde de dolari a portofoliului.

Istoria unui esec

Telefon AB LM Ericsson si Sony au pus bazele companiei mixte la 1 octombrie 2001 si trebuie reinoit in aceasta luna. In 2001, companiile si-au dat 5 ani pentru a detrona Nokia din pozitia de lider al telefoniei mobile. Intre timp Nokia si Samsung i-au luat fata in zona terminalelor ieftine iar compania nu a fost in stare sa se adapteze rapid la lumea smartphone-urilor, o data cu revolutia produsa de Apple prin iPhone.
Ericsson isi evalua la finele anului trecut participatia la 353 milioane de dolari, potrivit raportului sau anual, fata de 800 de milioane de dolari in 2008.
Nu are niciun rost ca suedezii sa plateasca in continuare investitii pentru ceva ce nu este miezul afacerii lor. Sony Ericsson, pe de alta parte, nu a reusit sa integreze foarte bine oferta multimedia de la Sony, respectiv, filme, muzica si jocuri, reusind doar cu seriile de telefoane Walkman si Cybershot. In vreme ce tabletele, consolele de jocuri si televizoarele vin cu brand Sony, smartphone-urile sunt pe marca Sony Ericsson. Parteneriatul a fost, in parte, nefunctional din cauza neintelegerilor dintre cele doua companii asupra strategiei. Spre exemplu, acum Sony Ericsson vinde modelul Xperia Play, axat pe jocuri PlayStation, care este insa concurat de consola Play Station Vita de la Sony. Totusi, la targul IFA de la Berlin, telefoanele Sony Ericsson au fost prezentate la standul Sony.

Android, ultima speranta

Sony Ericcson a raportat anul trecut un profit net de 90 de milioane de euro dupa ce compania a lasat balta Symbian si a trecut doar pe Android. Suma paleste, insa, fata de pierderea de 836 milioane de euro din 2009. Compania a trecut insa din nou pe pierderi, cota sa de piata in telefonia mobila a scazut la 1,7% de la 3% in urma cu un an. Bert Nordberg, directorul executiv al companiei, a spus recent ca zona telefoanelor mobile simple, fara software, este “in colaps”.
Portofoliul de smartphone-uri sta insa cel mai bine fata de acum cativa ani, prin axarea pe gama Xperia si Android. In acest an eforturile Sony Ericsson de modernizare si inlocuire a vechii game de modele au fost afectate de cutremurul din Japonia, care a provocat perturbari in lantul de furnizare a pieselor.

Sony vrea si casa de discuri EMI, investitorii sunt ingrijorati de finantare

Investitorii nu au primit prea bine vestea, actiunile Sony scazand pe bursa de la Tokyo cu 3,7%, in vreme ce piata a urcat cu 1%. Actionarii se intreaba cum va finanta gigantul japonez achizitia si daca nu cumva va fi costisitoare in privinta licentelor ce ar trebui apoi platite catre Ericsson pentru patente. Compania ar putea fi apoi lovita de un val de procese din partea Apple, asa cum a apatit rivala Samsung. Sony participa si la licitatia pentru casa de discuri EMI, pentru care Citigroup cere 3 miliarde de dolari de cand a intrat in faliment.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Flickr

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] s-a intamplat. Japonezii de la Sony au dat 1,05 miliarde de euro pentru a cumpara cei 50% pe care suedezii de la […]

  2. […] estimeaza vanzari mai mici, cu exceptia diviziilor de filme, muzica si servicii financiare. Sony a rascumparat actiunile Ericsson din cadrul Sony Ericsson, a preluat casa de discuri EMI dar si Gaikai, o companie specializata in cloud […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.