Sony pierde 312 milioane de dolari. Gaurile sunt laptopurile, televizoarele si smartphone-urile
Scris de Daniel Ionascu
Gigantul japonez Sony, cel mai mare exportator de electronice din Tara Soarelui Rasare, a raportat o pierdere neta de 312 milioane de dolari in cele trei luni incheiate la 30 iunie.
Veniturile au urcat la 19,2 miliarde de dolari, insa doar ca urmare a consolidarii tuturor rezultatatelor de la Sony Mobile, fosta Sony Ericsson. Conglomeratul a scos un profit operational de 79 milioane de dolari insa rezultatul final a avut de suferit din cauza restructurarii diviziei de Produse Mobile si Comunicatii. Aceasta include atat smartphone-urile cat si laptopurile Vaio, iar restructurarea a costat 143 milioane de dolari, astfel ca per total divizia a ajuns la o pierdere de 356 milioane de dolari. Firma noteaza ca si ratele de schimb au avut o influenta nefasta.
In privinta unitatii de jocuri, aceasta a suferit o pierdere de 45 de milioane de dolari din cauza ca vanzarile PS Vita nu au putut sa compenseze scaderea vanzarilor pentru consolele portabile PSP de generatie veche si a Play Station.
Filmele, muzica si serviciile financiare, surprizele placute
Mai bine s-a comportat divizia de aparate foto, camere video si solutii profesionale care a scos un profit de 160 milioane de dolari. Televizoarele, playerele Blu-Ray si cele audio au facut si ele o gaura de 126 milioane de dolari in vreme ce studiourile de film au scos o pierdere de 62 milioane de dolari din cauza scaderii reclamelor in India si a costurilor cu marketingul filmului “The Amazing Spider-Man”. Profitul de pe urma acestuia va aparea insa dupa septembrie. Unitatea de Dispozitive, care include productia de semiconductori, senzori optici, componente electronice si baterii a scos un plus de 202 milioane de dolari datorita recuperarii de la asiguratori a unor sume care compenseaza inundatiile din Thailanda, dar si a cresterii livrarilor de senzori.
Finalmente, dupa ce a cumparat casa de discuri EMI, unitatea de muzica a scos un profit de 92 milioane de dolari datorita succesului albumelor lansate de Usher si One Direction. Daca nu stiati, Sony are si o divizie de servicii financiare, care ofera servicii bancare, asigurari si asigurari de viata. Ei bine, aceasta a produs un profit operational de 349 milioane de dolari.
Cufarul cu banet
Per total, compania condusa de Kaz Hirai a terminat trimestrul cu 8,4 miliarde de dolari la pusculita. Daca se scade contributia segmentului de Servicii Financiare, atunci banetul se reduce la 6,62 miliarde, in scadere cu 27% fata de martie 2012. Conglomeratul mai are la dispozitie si linii de credit in valoare de 9,5 miliarde de dolari. Pentru anul fiscal in curs Sony estimeaza un profit de 1,6 miliarde de dolari.
Aproape pe toate planurile compania estimeaza vanzari mai mici, cu exceptia diviziilor de filme, muzica si servicii financiare. Sony a rascumparat actiunile Ericsson din cadrul Sony Ericsson, a preluat casa de discuri EMI dar si Gaikai, o companie specializata in cloud gaming.
Morala…
Cand te gandesti ca in anii ’80 Sony era sinonim pentru calitate si inovatie sau ca Apple a imitat Sony si a fost sursa de inspiratie si de admiratie pentru Steve Jobs, iti vine greu sa crezi cat de grav a ajuns grupul japonez. Insa cand vezi ca mai toate produsele sunt infestate cu DRM, folosesc standarde proprietare, costa mult peste concurenta iar calitatea lasa de dorit, mai ca iti vine sa crezi ca si-au facut-o cu mana lor…
Etichete: asigurari, banci, Blu-Ray, console, EMI, extern, filme, Gaikai, jocuri, Kazuo Hirai, laptopuri, muzica, pierderi, Play Station 3, PlayStation Vita, rezultate financiare, Sony, Sony Music Entertainment, Sony Pictures, stiri, televizoare, VAIO
Comentarii (1)
[…] de fondul privat de investitii Kohlberg Kravis Robert (KKR). Ca multi alti giganti japonezi precum Sony, Panasonic sau Sharp, Renesas se afla intr-o situatie financiara foarte delicata. In urma cu […]