Tabletele si criza incep sa erodeze Intel

Scris de

Dupa ce Advanced Micro Devices (AMD) a raportat o scadere cu 11% a vanzarilor, era doar o problema de timp pana cand Intel va recunoaste la randul sau problema.

Chipzilla a raportat ieri un profit net de 2,83 miliarde de dolari la venituri de 13,5 miliarde de dolari, sub propria estimare cu 100 de milioane. Fata de anul trecut pe vremea asta, cand profitul net era de 2,95 miliarde de dolari, scaderea este de 4%, chiar daca veniturile au crescut cu 5%. Mai mult, compania si-a redus estimarile pentru cresterea pe acest an, de la 10% la doar 3-5%.
Motivul? Tabletele – care sunt din ce in ce mai preferate de utilizatori in dauna PC-urilor traditionale, ca si criza care face ravagii in Europa. Desigur, si marja operationala de 63,4% face ca laptopurile si desktopurile sa fie in continuare mai scumpe decat ar dori clientii, alaturi de tarifele exacerbate cerute de Microsoft pentru licentele Windows. Applied Materials, cel mai mare furnizor al Intel, si-a redus anterior estimarile, citand o incetinire a pietei din China.

Ultrabook-uri cu ecran tactil si tablete Windows 8

Cu toate acestea, Intel estimeaza pentru trimestrul al treilea venituri intre 13,8 si 14,8 miliarde de dolari. Directorul general Paul Otellini, s-a laudat ca 140 de ultrabook-uri cu procesoare Ivy Bridge sunt in lucru din partea producatorilor de PC-uri, fata de 110 cat anunta gigantul in luna mai. Din acestea 40 de calculatoare cu ecran tactil si 12 hibrizi convertibili laptop-tableta. Concomitent, Intel isi mentine estimarea ca 40% din laptopurile vandute in acest an vor fi ultrabook-uri. Problema e ca acestea sunt inca scumpe.

De asemenea, 20 de tablete Windows 8 cu procesoare Intel Atom Clover Trail sunt in lucru pentru a fi lansate in toamna. De remarcat ca e vorba de Windows 8 si cipuri x86, si nu despre Windows RT si procesoare ARM, ceea ce inseamna ca Intel si producatorii de PC-uri se bazeaza pe o cerere mare de tablete compatibile Windows/Office din partea mediului de afaceri si a corporatiilor cu “legacy” software. Termenul indica software vechi dar util pe care companiile au dat bani grei iar trecerea la alte solutii ar costa mai mult.

Sursa: Business Week
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.