3 mai: Ziua internationala a libertatii presei

Scris de

Ziua de 3 mai a fost celebrata si in acest an ca fiind ziua internationala a libertatii presei, declarata de catre Adunarea Generala a Organizatiilor Unite in 1993.

Cu aceasta ocazie sunt discutate imprejurarile in care jurnalistii din tarile ne-democratice sau aflate in curs de dezvoltare aleg sa-si urmeze profesiile. Evenimentul constituie o ocazie pentru jurnalisti sa discute probleme de etica in legatura cu meseria lor, dar si un memento pentru State asupra angajamentului pe care si l-au luat de a respecta libertate acelei parti numite a patra putere in stat – presa.

Este de asemenea o ocazie pentru a comemora jurnalistii ucisi in timpul datoriei pe care si-au asumat-o.

Cazurile de abuzuri sunt numeroase, ne informeaza Amnesty International. Unul dintre acestea este cel al Reginei Martinez, cunoscuta jurnalista a publicatiei Processo care a investigat vreme de trei decenii cazuri de trafic de droguri si coruptie. In februarie a fost gasita moarta in locuinta ei din Veracruz. In mod similar Dina Meza, jurnalista in Honduras a primit amenintari in repetate randuri atat adresate ei cat si copilului acesteia.

In tari precum Etiopia si Gambia jurnalismul online, televiziunea si ziarele sunt permanent supravegheate de agentii de securitate. In Rwanda si Somalia sunt condamnati la temnita pentru multi ani pentru criticile aduse guvernului corupt sau sunt fortati sa urmeze calea exilului pentru a-si salva vietile.

In China, una dintre tarile cu cel mai mare numar de utilizatori online, autoritatile au apelat le hartuiri permanente impotriva blogger-ilor care discuta probleme considerate ca fiind sensibile pentru guvernamant. Unii dintre chiar au fost dati disparut. Activistii chinezi s-au adaptat permanent la noile imprejurari si cu ocazia campaniei pentru activistul orb Cheng Guangcheng si-au postat fotografii pe profiluri cu ochelari de soare pentru deghizare.

Daca in Tunisia si Libia presa a inceput sa se bucure de o libertata mai largita in urma protestelor populare din 2011, in Iran cenzura a ramas la fel de dura utilizand Cyber politia, iar in Arabia Saudita chiar s-au inasprit masurile. Jurnalisti din Irak pana in Iordania sau Palestina au fost condamnati la inchisoare sau chiar dati disparuti pentru alegerea profesiei si urmarea ei.

In plin secol XXI, secolul globalizarii si al democratizarii, jurnalistii au de suferit pentru alegerea pe care au facut-o: de a merge in intreaga lume pentru a scoate la iveala abuzurile puterii statutului asupra drepturilor fundamentale ale omului.

Autor: Irimia Oana Iulia

Sursa: Amnesty International
Sursa foto: Media Mad Blogspot

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.