Nokia da in judecata HTC, RIM si Viewsonic pentru 45 de patente

Scris de

Nokia intra in ofensiva si da in judecata rivalii de la HTC, Research in Motion (RIM) si Viewsonic pentru incalcarea a 45 de patente. Actiunea este depusa atat in SUA, cat si in Germania.

Dupa ce compania a adus in conturi circa 430 de milioane de euro din procesul cu Apple, cativa contabili de la Nokia s-au gandit ca ar fi bine ca actiunea sa continue si cu restul de competitori.
Asa ca, una peste alta, Nokia a apucat-o bine de tot pe calea deschisa de Apple si Microsoft si aduce acum in instanta cele trei companii. Din cele 45 de patente Nokia a anuntat ca patru patente aduse in fata Viewsonic sunt standarde esentiale, in vreme ce restul de patente invocate contra companiei americane ca si toate celelalte pentru care sunt aratati cu degetul taiwanezii si canadienii sunt tehnologii proprietare. Acestea ar acoperi atat hardware – antene, radio, managementul consumului de energie, cat si software – multitasking, navigatie, magazine de aplicatii, mesaje “conversationale”, meniuri dinamice sau preluarea emailurilor pe mobile, cat si encriptia datelor.

Nokia se chinuie sa traiasca dupa cateva trimestre consecutive de pierderi, din care ultimul a lasat o gaura de circa un miliard de euro. Recent, atat Standard&Poor’s cat si Fitch au retrogradat ratingul companiei la “junk”. Compania a pierdut coroana de cel mai mare producator mondial de telefoane si pregateste vanzarea diviziei de lux Vertu. Ultimul interesat de brandul de lux este fondul de investitii private Permira, care detine deja  brandurile Hugo Boss si Valentino.

HTC a ocolit patentele Apple

Marea diferenta fata de cazul Apple este ca acestea nu sunt standarde in industrie, asa ca, in final, compania finlandeza nu e obligata sa le licentieze competitorilor. Ceea ce ridica miza, deoarece se va ajunge la actiuni de tipul “totul sau nimic”, respectiv interdictia anumitor produse. O posibila problema pentru nordici este ca rivalii ar putea ocoli foarte usor patentele sale, asa cum a facut recent HTC cu Apple.

RIM, inamicul cu cel mai mare arsenal

Cel mai probabil toate companiile atacate vor retalia si vor da la randul lor in judecata Nokia, pe un tipar vesnic repetat in ultimii 3 ani in IT. Nokia are circa 10.000 de familii de patente iar dintre rivali cel mai bine sta RIM. Aceasta are peste 3.100 de patente si tocmai a angajat firma de avocatura Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP pentru a explora optiunile legate de portofoliul sau. Una dintre acestea este sa transforme patentele intr-o arma si sa dea in judecata concurenta… Anul trecut, actionarii producatorului BlackBerry sa vanda pachetul de patente.

Viewsonic, de la monitoare la telefoane si tablete

Viewsonic este o companie privata americana cu sediul in Walnut, California si care este unul dintre cei mai mari producatori de monitoare din lume. De asemenea, mai realizeaza proiectoare, plasme, PC-uri all-in-one dar si telefoane si tablete. Acestea sunt realizate pe baza Android, cuplat cu interfata proprie ViewScape 3D. Dintre acestea, cel mai haios este ViewPhone 4S, care arata cam ca Lumia 800.

Interesant in istoria sa e ca in 2000 a achizitionat chiar linia de monitoare a… Nokia. Compania a avut in 2011 venituri de 1,2 miliarde de dolari.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Flickr

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] o incercare de a stopa folosirea neautorizata a patentelor Nokia. Recent, compania finlandeza a dat in judecata HTC, RIM si ViewSonic, pretinzand incalcarea a 45 de patente. De asemenea, Comisia Europeana a declansat investigatii in […]

  2. […] succes impotriva Apple, de la care colecteaza bani pentru produsele care folosesc brevetele sale si a dat recent in judecata precum HTC, RIM si Viewsonic. Finlandezii pretind ca si tableta Nexus 7 ii incalca proprietatea intelectuala, insa nu a demarat […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.