Google: Microsoft si Nokia conspira in privinta patentelor

Scris de

Google a reclamat Microsoft si Nokia la Comisia Europeana pentru conspiratia in utilizarea incorecta a unor patente astfel incat sa urce costurile competitorilor, ceea ce in final va duce la cresterea pretului la consumatori.

Motorul de cautare acuza cei doi rivali ca au facut o intelegere cu firma canadiana de proprietate intelectuala MOSAID, pe care o categoriseste drept un “patent troll”. Google spune ca in luna septembrie a anului trecut Nokia a transferat 1.200 de patente considerate standarde wireless. Gigantul da ca exemplu un comunicat al MOSAID in care aceasta se lauda ca “veniturile din licentierea, impunerea si monetizarea acestui portofoliu de patente wireless va depasi veniturile totale ale companiei de la formarea sa in 1975”.

Trebuie mentionat ca licentierea patentelor considerate standard trebuie sa se faca in termeni corecti, rezonabili si aceiasi pentru toti jucatorii din piata. Google ori nu crede ca toti vor beneficia de acelasi tratament, ori crede ca sumele solicitate ar fi prea mari.¬†Acum depinde si ce e considerat “rezonabil” pentru fiecare companie, Motorola cerand recent 2,25% atat de la Apple cat si de la Microsoft pentru incorporarea tehnologiilor sale.

Pe de alta parte, Microsoft acuza Google de propriul “abuz de patente standard-esentiale” si a trecut in panta cu anti-competivitatea in zona cautarii si reclamei pe dispozitive mobile, unde Google are 95%. “Asta pare o tactica disperata din partea lor”, potrivit colosului software.
Iar Nokia spune ca portofoliul de patente si strategia de a-l opera e diferita de Microsoft si, in plus, a vandut patente in ultimii cinci ani. Compania spune ca “Google iroseste de pomana timpul Comisiei” si ca “e de acord cu Google ca dispozitivele Android au probleme semnificative de proprietate intelectuala”. Ba chiar ar primi cu bucurie o incercare de a stopa folosirea neautorizata a patentelor Nokia.
Recent, compania finlandeza a dat in judecata HTC, RIM si ViewSonic, pretinzand incalcarea a 45 de patente. De asemenea, Comisia Europeana a declansat investigatii in privinta folosirii patentelor standard-esentiale de catre Motorola si Samsung.

Cutia Pandorei

De cand Apple a deschis cutia Pandorei in privinta procesomaniei cu patentele, monstrul iesit la iveala si si-a tot schimbat infatisarea. Spre exemplu, acum Technicolor – compania care a inventat tehnologia colorarii filmelor clasice – incearca sa profite de pe urma celor 40.000 de patente in domeniile video, audio si opticii. Cei 220 angajati ai sai diseca fiecare nou model de smartphone sau tableta de la firme ca Apple, Samsung sau HTC pentru a vedea daca ii este incalcata proprietatea intelectuala. La fel, furnizorul de echipamente Ericsson se asteapta la cresterea veniturilor obtinute din cele 27.000 de patente detinute iar Alcatel-Lucent estimeaza venituri de sute de milioane de euro din 29.000 de brevete.

Sursa: The Verge
Sursa foto: mynokiatweet.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Alcatel-Lucent are circa 29.000 de brevete si estimeaza ca va face din ele sute de milioane de euro. Cam amar gustul propriului medicament, nu-i asa? Sursa: Patently Apple Sursa foto: Itp.net […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.