Rusia inaspreste controlul asupra blogurilor pentru a cenzura opozantii

Scris de

vkontakte cenzura vladimir putin igor sechinDuma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat ieri mai multe legi antiterorism care inaspresc controlul asupra blogurilor si sanctioneaza „tulburarile in masa“, formulari sub care se ascunde, de fapt, intentia de a bloca opozantii politici.

Astfel, proprietarii blogurilor care au mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi au obligatia de a se inregistra la Roskomnadzor, autoritatea pentru controlul mass-media. De asemenea, bloggarii au obligatia de a de a verifica autenticitatea informatiilor publicate, de a indica o varsta-minima pentru vizitatori si de a pastra toate datele timp de sase luni. Bloggerii sunt obligati sa se conformeze noilor obligatii in termen de zece zile, in caz contrar riscand sa plateasca amenzi in valoare de pana la 10.000 de dolari.
De asemenea, Roskomnadzor trebuie sa creeze o lista a celor mai populare bloguri.

Roskomnadzor a inchis deja blogul lui Navalnii

Institutia in cauza a blocat, in martie, accesul la mai multe site-uri de informatii critice la adresa Kremlinului, printre care si pe cel al actiivstului Alexei Navalnii, principalul opozant al presedintelui rus Vladimir Putin.

Acesta este plasat sub arest la domiciliu si a fost gasit vinovat recent de „defăimarea“ unui deputat şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 6.000 de euro. Din cauza acestei condamnari, o pedeapsă de cinci ani de inchisoare cu suspendare – pronuntata in alt caz in care este acuzat de escrocherie risca sa fie transformata intr-o pedeapsa de inchisoare cu executare. Problema urmeaza sa fie reglementata ulterior. Navalnii a denuntat acest caz privind escrocheria ca fiind „montat“.
Navalnii este avocat si a devenit cunoscut denuntand pe Internet cazuri de coruptie.

Un alt blog inchis este si cel al fostului mare sahist Garry Kasparov. Kremlinul a fortat si schimbarea redactorului-sef al site-ului de stiri Lenta.ru, una dintre cele mai mari organizatii mass-media independente, cu un personaj loial Moscovei, dupa cum scria acum o luna New York Times.

„Tulburari in masa“

O alta lege votata dubleaza pedeapsa minima pentru participare la tulburari in masa. Aceasta acuzatie ii vizeaza pe mai multi opozanti rusi.
Astfel, „organizarea unor tulburari in masa“ sau participarea la ele pot fi pedepsite cu 5-10 ani de inchisoare si o amenda de pana la 10.000 de euro.

In fine, legea confera mai multe atributii pentru FSB, fostul KGB.

VKontakte a incaput in mainile lui Igor Sechin

Situatia vine dupa ce Pavel Durov – fondatorul retelei sociale VKontakte, cea mai populara din spatiul ex/sovietic – a acuzat ieri ca societatea pe care o conducea a ajuns sub controlul lui Igor Sechin, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, fost vicepremier. VKontakte este controlata de catre oligarhul Alisher Usmanov, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul grupului Mail.ru.

Durov a refuzat in mod public solicitarea FSB de a furniza informatii personale despre membrii grupului Euromaidan, central in miscarea de contestare proeuropeana din Ucraina, care a dus la caderea fostului presedinte Viktor Ianukovici. Durov mai refuzase o data, la finele lui 2011, sa inchida conturile opozitiei. In acel moment, sute de mii de oameni protestau impotriva lui Putin.
Durov a anuntat ca a plecat din Rusia.

Sursa: Itar Tass
Sursa foto: The Daily Beast

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] « Rusia inaspreste controlul asupra blogurilor pentru a cenzura opozantii […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.