Putin: Internetul este un proiect CIA si acest lucru se vede in activitatea Yandex

Scris de

yandexPresedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat ca internetul este un proiect al Agentiei Centrale de Informatii din SUA (CIA), oficialul criticand activitatea Yandex – principalul motor rus de cautare, care este administrat de o firma inregistrata in Olanda.

„Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA si inca se dezvolta in acest fel“, a declarat Putin in cursul unui seminar media.
Putin a acuzat „presiuni“ exercitate asupra Yandex, subliniind ca administratorul site-ului a preferat sa se inregistreze in Olanda „nu doar din ratiuni fiscale, ci si pentru alte motive“. Yandex este listat pe bursa NASDAQ de la New York inca din 2011 si are o capitalizare de 9,4 miliarde de dolari.

In replica, societatea a raspuns ca „investitiile straine sunt o practica normala in orice companie de pe internet tanara din intreaga lume“ si ca inregistrarea in Olanda s-a facut din cauza problemelor din legea societatilor comerciale, nu pentru optimizare fiscala si evitarea platilor de taxe.

Compania a spus ca a platit „practic toate“ taxele sale in Rusia. Desi Putin a adresat amenintari direct la adresa companiei, actiunile sale au scazut cu 5% pe bursa.

Presiune pe retelele sociale si serviciile online

Un blogger rus i s-a plans presedintelui Putin ca site-uri straine dar si principalul motor rus de cautare online – Yandex – stocheaza informatii pe servere din strainatate, situatie ce risca sa afecteze siguranta nationala a Rusiei.

Kremlinul a intensificat masurile pentru exercitarea unui control mai mare in mediile online, in contextul in care activistii opozitiei folosesc site-uri de socializare pentru promovarea ideilor si organizarea de proteste. Parlamentul rus a adoptat saptamana trecuta o lege care obliga platformele online de socializare sa aiba serverele in Rusia si sa pastreze datele cel putin sase luni.

Aceasta ar putea sa fie in viitor o problema pentru site-uri precum Facebook sau pentru furnizarea serviciilor Skype, subsidiara a Microsoft.

Recent, principala retea rusa de socializare online – VKontakte – a ajuns pe mainile oligarhului Alisher Usmanov, un apropiat al lui Putin. Fondatorul VKontakte, Pavel Durov, a fost demis de conducere si a plecat din Rusia. El a relatat ca FSB – fostul KGB – a solicitat retelei informatii despre membrii grupului Euromaidan din Ucraina, el refuzand.

Sursa: The Moscow Times

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.