Oligarhii lui Putin vor sa controleze VKontakte, „Facebook-ul Rusiei“

Scris de

vkontakte gagiciDisputa intre actionarii celei mai mari retele sociale a Rusiei tocmai ce a escaladat luni, miza fiind controlul VKontakte, un gigant online cu peste 240 de milioane de utilizatori, din care 60 de milioane se logheaza zilnic.

Mai exact, Mail.Ru – controlata de catre oligarhul Alisher Usmanov, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin – si-a unit fortele cu Pavel Durov, fondatorul si directorul executiv al VKontakte.

In luna aprilie, fondul United Capital Partners (UCP) a achizitionat o serie de pachete de actiuni, ajungand sa detina 48% din titlurile VKontakte. Intre timp, Mail.Ru a cumparat pachetul de 12% detinut de catre Durov si a ajuns acum sa detina 52%. Anterior, Durov a avut mai multe ciocniri cu autoritatile pe motiv ca a oferit activistilor opozitiei un forum pentru a organiza proteste impotriva lui Vladimir Putin, inclusiv in 2011, cand sute de mii de oameni au protestat impotriva liderului de la Kremlin.

Drept de preemptiune

Acum, insa, Durov si Mail.Ru incearca sa blocheze in justitie tranzactiile prin care UCP a ajuns sa detina 48%, argumentand ca aveau drept de preemptiune pentru pachetele respective. Si acum incearca sa anuleze tranzactiile si sa cumpere titlurile in cauza.

Comentatorii liberali caracterizeaza alianta dintre Durov si Usmanov – cel mai bogat om al Rusiei – drept o incercare a Moscovei de a taia din fasa disidenta.

Lunile de zile de frictiuni intre actionari au culminat cu demisia lui Durov, anuntata saptamana trecuta, dar pe care a retras-o ulterior, spunand ca ar afecta viitorul companiei.
Durov si-a vandut in luna ianuarie pachetul sau de 12% catre Bullion Development Limited, o societate detinuta de catre Ivan Tavrin, un aliat de nadejde al lui Usmanov, directorul executiv al operatorului mobil Megafon. Ulterior, Bullion si-a vandut partea catre Mail.Ru, care a ajuns sa detina 52% din actiunile VK.

Aplicatia Telegram, nou motiv de disputa

In partea cealalta, UCP afirma ca achizitia actiunilor pe care le detine este legitima. Ba mai mult, l-a dat la randul sau in judecata pe Durov, dar si Mail.Ru, din cauza lansarii aplicatiei de messenger Telegram. Aceasta a devenit foarte populara in ultima vreme, iar UCP sustine ca aceasta ar apartine VKontakte, iar Durov a luat aplicatia pe numele sau din cadrul retelei sociale.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.buzzize.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] a ajuns sub controlul lui Igor Sechin, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, fost vicepremier. VKontakte este controlata de catre oligarhul Alisher Usmanov, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul grupului […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.