Comisia Europeana boicoteaza Euro 2012 din Ucraina

Scris de

Purtatorul de cuvant al lui Jose Manuel Barroso a anuntat, joi, 3 mai, ca niciun membru al Comisiei Europene(CE) nu va participa la Euro 2012 din Ucraina. In felul acesta, comisarii europeni vor sa protesteze impotriva arestarii Iuliei Timosenko, care, in prezent, executa o pedeapsa de sapte ani.

Pe langa CE, mai multe guverne precum cel al Germaniei, Olandei si Belgiei, si-au conditionat prezenta la Euro 2012 de ameliorarea situatiei reprezentantei opozitiei din Ucraina. Campionatul European de Fotbal este organizat anul acesta de Ucraina si Polonia, in perioada 8 iunie-1 iulie, iar finala si ceremonia de inchidere a campionatului se vor desfasura in Kiev.

Presedintele german, Joachim Gauck si comisarul european, Viviane Reading, au condamnat oficial,inca de saptamana trecuta, regimul ucrainean. Lor li s-a alaturat si seful diplomatiei europene, Chaterine Ashton, care a cerut ambasadorului Uniunii Europene la Kiev sa o intalneasca pe Timosenko. Noua lideri europeni si-au propus sa boicoteze un summit despre Europa Centrala, prevazut pentru 11 si 12 mai la Yalta.

Comisia Europeana incearca, totusi, sa nu penalizeze si Polonia, care, la randul ei, a cerut Ucrainei sa rezolve problema Timosenko pentru a nu prejudicia buna desfasurare a Campionatului European de Fotbal.

In replica, diplomatia de la Kiev a catalogat drept destructive “tentativele de politizare a Euro 2012”. Ucraina este sustinuta de Moscova, unde presedintele Vladimir Putin a declarat ca “sub nicio forma nu trebuie amestecat sportul cu probleme politice, economice sau de alta natura”.  

 

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Anticor11

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.