G8: 40 de miliarde de dolari ajutor pentru tarile arabe

Scris de

Sefii statelor membre G8 au propus prin vocea presedintelui francez Nicolas Sarkozy un pachet financiar in valoare de 40 de miliarde de dolari destinat sustinerii democratiilor arabe.

Banii propusi de catre presedintele francez in cadrul celei de-a doua zi a summitului G8 de la Deauville, sunt vazutica un nou “plan Marshall” pentru ajutorarea statelor arabe.

Ministrul tunisian al Finantelor, Jalloul Ayed, a carui tara a fost invitata sa participe in cadrul summitului, a declarat ca sumele nu au fost inca repartizate fiecarei tari, insa Franta va acorda cu siguranta un miliard de euro ajutorarii Egiptului si Tunisiei.

Una dintre prioritatile summitului G8, prezidat de catre Franta, a fost acest ajutor destinat statelor arabe deja angajate intr-o tranzitie democratica, precum Tunisia si Egipt, insa ajutorul se adreseaza de asemenea si statelor arabe unde manifestatiile pro-democratice sunt reprimate, precum Siria si Libia.

“Dorim ca acest summit sa lanseze un mesaj foarte simplu si foarte clar: marile puteri mondiale s-au reunit aici pentru a-i asigura pe cei din Africa de Nord si din Orientul Apropiat ca suntem alaturi de ei. Vom ajuta la constructia propriilor voastre democratii, va vom sustine economiile, va vom fi alaturi, va vom ajuta prin toate mijloacele de care dispunem“, a declarat premierul britanic,  David Cameron.

Interventia occidentala in Libia a fost un alt subiect foarte dezbatut in cadrul summitului. Nicolas Sarkozy si Barack Obama au solicitat medierea Rusiei in incercarea solutionarii conflictului.

Autor:  Silvia Burcea

Sursa: tf1
Sursa foto: tf1

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.