Celule de piele transformate in neuroni

Scris de

Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au descoperit ca este posibila transformarea celulelor de piele in neuroni. Aceasta descoperire ar putea ajuta la recuperarea memoriei, la dezvoltarea unor noi tratamente pentru leziunile maduvei spinarii sau la diverse patologii ale sistemului nervos.

Oamenii de stiinta au facut studiul mai intai pe soareci. Au infectat celulele pielii cu un virus format din trei gene. In mai putin de o saptamana, acestea au transformat celulele stem in neuroni care au functionat in mod normal. In efectuarea aceluiasi tratament pe celule de piele colectate de la nou-nascuti s-a observat ca efectul nu este intocmai acelasi, deoarece celulele rezultate nu puteau comunica cu restul neuronilor. Astfel, cercetatorii au adaugat un al patrulea ingredient, care a fost eficient, insa rezultatul a aparut dupa mai mult timp. De asemenea procentele obtinute au fost diferite. Daca in experimentul pe soareci au fost modificate 20% din celule, in cazul celui pe nou-nascuti , doar 2%-4% au devenit neuroni.

“Suntem acum mult mai aproape de a fi capabili sa simulam boli cerebrale sau neurologice in laborator”, a declarat Marius Wernig, expert in medicina regenerativa, care a condus studiul de fata. “Poate intr-o zi vom fi in masura sa folosim aceste celule chiar pentru terapii umane”, a adaugat Wernig.

Profesorul Clive Ballard, director de cercetare la Societatea Alzheimer sustine ca acest experiment ar putea revolutiona terapia cu celule stem si este un pas important pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru Alzheimer si alte boli din aceeasi categorie. Datorita acestei transformari in laborator a celulelor pielii, o persoana care sufera de afectiuni neurologice va putea fi tratata printr-un transplant de neuroni.

“Sa fiu sincer, nu eram sigur ca va fi posibil. A fost unul dintre acele proiecte cu risc mare, dar bine rasplatit. De fapt, a functionat relativ repede”, a declarat Dr. Irving Weissman, director al Institutului Stanford.

Exista un numar mare de neuroni care se pierd in timp, acest lucru avand un efect devastator asupra capacitatii de a ne aminti. Proiectul a fost unul de risc major, insa a avut succes si s-a demonstrat ca acum exista posibilitatea de a inlocui aceasta pierdere si de a vindeca unele boli considerate incurabile.

Alina Ramona Anghel

Sursa: NatureNews
Sursa foto: Psychesingularity.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.