Hamlet si autorizarea neautorizarii

Scris de

A fi sau a nu fi … autorizat? Aceasta-i intrebarea.
Mai deunazi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, declara: “Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare. (…) Nu pot sa confirm ca Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat (…)”.

O prima observatie ar fi ca daca un politician declara, dar nu confirma, inseamna ca declaratia e pur declarativa. Vorbeste, fara sa isi asume raspunderea. E ca si cand ar vorbi din auzite. Barfe. O simpla smecherie politicianista , aruncata catre presa din varful buzelor lui de marinar versat si harsit. Putea chiar sa insaile si o poveste draguta pentru atmosfera: “Pe cand ma aflam la Chisinau, in plina baie de multime, un modovean mi-a soptit misterios si cu accent specific, in ureche, ca Omar Hayssam se intoarce in Romania. Declar, dar nu pot sa confirm”.

Asta, ma rog, treaca-mearga. Dar faptul ca primul om in stat nu confirma, dar afirma, ca “Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat” – este foarte grav.

Daca ne uitam in istoria foarte-foarte recenta, aflam ca in noiembrie 2009, un tribunal din Milano a condamnat la opt ani inchisoare pe fostul sef al biroului CIA din Milano pentru rapirea imamului Abu Omar, din Milano, in februarie 2003, in prima astfel de sentinta din lume. Alaturi de “Mister Bob” au mai fost condamnati inca 22 de fosti agenti CIA. Dar superiorul sau din Italia precum si directorul SISMI, serviciul militar de informatii italian, au fost achitati. A fost vorba tot despre o operatiune. Imamul a fost capturat pe o strada din Milano la 17 februarie 2003, in cursul unei operatiuni coordonate a SISMI si CIA. Nimeni nu a dezbatut daca operatiunea a fost autorizata sau nu, desi dupa sentinta am putea crede ca nu.
Acestea sunt faptele. De atunci si pana acum, presedintele SUA nu s-a pronuntat absolut deloc in aceasta chestiune. Vineri, 19 iulie 2013, “Mister Bob” a fost arestat in Panama si trimis spre SUA. Obama continua sa taca.
In interesul Romaniei, varianta cea mai buna pentru Presedintele Romaniei ar fi fost “daca tac, filozof raman”. Insa, pana la urma, interesul cetatenilor de a fi informati in mod transparent primeaza. Deci, “neautorizat” sa fie, dar sa stim si noi, plebea vulgara. Si, desigur, sa stie si domnul Presedinte, ca asa cere functia. Dar eventual sa taca.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.