Hillary Clinton ar putea conduce Banca Mondiala

Scris de

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discuta cu presedintia americana posibilitatea de a parasi diplomatia Casei Albe pentru a prelua de la mijlocul anului viitor conducerea Bancii Mondiale. Ea ar urma sa-l inlocuiasca pe actualul presedinte, Robert Zoellick, dupa ce acesta isi va termina mandatul.

Hillary Clinton, fosta Prima Doamna a SUA si rivala presedintelui Barack Obama in cursa interna din Partidul Democrat pentru nominalizarea in cursa prezidentiala, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane din executivul american.

In cazul in care doamna Clinton ar parasi diplomatia SUA, John Kerry, un apropiat al presedintelui Obama, care conduce si Comisia pentru Relatii Externe din Senat, se afla sprintre posibilii inlocuitori.

Atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International ar putea fi conduse, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare, de femei. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI.

Presedintele Obama si-a exprimat deja sustinerea pentru aceasta schimbare. Este neclar daca Obama a acceptat formal sa o nominalizeze pentru conducerea Bancii Mondiale pe Hillary Clinton, situatie in care este necesara aprobarea celor 187 de state membre ale institutiei.

Casa Alba a refuzat sa comenteze.

Un purtator de cuvant al secretarului de stat, Philippe Reines, a negat ca acesta ar vrea postul si ca ar fi discutat posibilitatea cu administratia americana.

Astfel de discutii ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor depuse de Hillary Clinton la conducerea diplomatiei americane, daca exista asteptari ca va parasi postul, intr-o perioada de mari provocari internationale pentru SUA.

Momentul discutiilor este obisnuit avand in vedere ca SUA analizeaza daca sa sustina inca un reprezentant al Europei la sefia FMI, organizatia sora a Bancii Mondiale.

Potrivit unei intelegeri neoficiale intre SUA si Europa, FMI a fost intotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanta la Banca Mondiala a revenit SUA. Aceasta intelegere intre europeni si americani este pusa la incercare tot mai mult de economiile emergente lasate pe dinafara procesului.

SUA nu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european la conducerea FMI, insa exista asteptari ca americanii vor respecta intelegerea.

Banca Mondiala asigura fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sarace state din lume si se afla in centrul unor probleme precum schimbarile climatice si reconstructia statelor afectate de conflicte.

Autor: Nicoleta Lazar

Sursa: Reuters
Sursa foto: Picasa

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.