Islamistii egipteni sunt impotriva unei Constitutii pre-electorale

Scris de

Constitutia EgiptIslamistii egipteni au contestat ferm o propunerea vice prim-ministrului privind adoptarea unor principii importante din viitoarea Constitutie, inainte de alegerile legislative din aceasta toamna.

Dezbaterile asupra Constitutiei au devenit o problema recurenta dupa revolta populara care a dus la caderea presedintelui Hosni Mubarak pe 11 februarie 2011.

Legea fundamentala a fost suspendata de Consiliul fortelor armate si egiptenii au aprobat in martie, prin referendum, un calendar care prevede desfasurarea alegerilor pentru un nou Parlament inainte de redactarea unei noi Constitutii de o adunare ad-hoc desemnata de deputati.

Pe de alta parte, liberalii, cei de stanga si minoritatea crestina cooptata, care ar dori instaurarea unui stat laic, se tem ca islamistii (cea mai bine organizata forta politica) sa nu castige alegerile legislative si sa nu impuna un stat teocratic.

“Un decret constitutional ar putea fi adoptat inainte de viitoarele alegeri parlamentare, care ar putea fi castigate de unul sau mai multe partide”, a declarat vice prim-ministrul Ali al Silimi.

Aceasta propunere a declansat furia Partidului Libertate si Dreptate (PLD), care se lupta pentru a ocupa jumatate din locurile parlamentare.

“Constitutia trebuie sa fie un document elaborat de popor si nimeni n-are dreptul sa cenzureze dorinta poporului”, a argumentat secretarul general al PLD, Mohamed Saad el Katatni.

Constitutia elaborata in timpul lui Hosni Mubarak, preciza ca “islamul este religie de stat” si ca “legea islamica sau Sharia este principala sursa de legislatie”. Multi egipteni se afirma atasati fata de mentinerea referintei la islam.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: La Tribune
Sursa foto: The Good, the Bad, The Elazul

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.