IBM: era PC-urilor este la apus

Scris de

Daca nu credeati cand Apple anunta ca lumea a trecut in era post-PC, o sa credeti acum cand IBM zice acelasi lucru?

Venerabilul calculator personal, la care IBM a pus piatra de temelie acum 30 de ani, are acelasi destin ca si masina de scris si discurile de vinil, a declarat Mark Dean, director de tehnologie pentru Orientul Mijlociu si Africa in cadrul gigantului IT.

El a facut aceste declaratii exact inainte de aniversarea PC-ului, care va avea loc pe 12 august. “Este uimitor pentru mine sa ma gandesc ca 12 august marcheaza a 30-a aniversare a IBM Personal Computer”, a scris el pe un blog sponsorizat de IBM. “Sunt mandru ca am fost unul din cei 12 ingineri IBM care au proiectat prima masina (PC-nr) si am fost norocos sa conduc divizia de design a IBM PC in anii 1980”, mai continua el.
Iesirea IBM de pe piata PC-urilor in 2005, cand a vandut divizia catre Lenovo, a fost si ea de bun augur, mai noteaza el. Chiar daca multi analisti au pus sub semnul intrebarii miscarea, acum e clar ca IBM a fost in avangarda erei post-PC, adauga inginerul. De remarcat ca IBM a iesit si din afacerile cu hard diskuri si imprimante.
Iar acum vine si lovitura. “Personal, eu am trecut dincolo de PC… Principalul meu computer acum este o tableta”, mai zice Dean. IBM a avut in 1990 una din primele tablete de pe piata: ThinkPad 700T.
Dean continua: “Desi am ajutat la designul PC-ului, nu credeam ca voi trai destul pentru a fi martor la declinul sau. Dar, desi PC-urile continua sa fie foarte folosite, ele nu mai sunt in fruntea industriei. Ele vor sfarsi precum tubul vidat, masina de scris, discurile de vinil, monitoarele CRT si becurile incadescente”.

Asadar, ce va inlocui PC-urile? Dean mentioneaza candidatii evidenti: tabletele si smartphone-urile.
Insa el spune ca nu gadgeturile in sine ci “inovatia care infloreste cel mai bine nu in dispozitive ci in spatiile sociale dintre ele, cand oamenii si ideile se intalnesc si interactioneaza. Acela este locul unde computingul poate avea cel mai mare impact in economie, societate si vietile oamenilor.”

Dean adauga ca IBM adauga noi servicii si capabilitati software prin achizitii, in special in domeniul analitic. Din 2001, IBM a achizitionat 127 companii pentru un total de 33 de miliarde de dolari, a mai scris el. Si, ca cireasa sa stea si mai bine pe tort, ar trebui sa mentionam ca fostul director al IBM, Lou Gerstner declara si el ca PC-ul este cam mort in 1999.

Cu toate astea, PC-ul traieste in continuare bine-mersi. Va fi printre noi mult si bine sub forma de laptopuri sexi, precum Ultrabook si MacBook Air, de desktopuri pentru jocuri sau noi forme de calculatoare (Mac Mini).

Sursa: CNET
Sursa foto: www.a1etechreviews.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.