Cum afecteaza site-urile de socializare tinerii?

Scris de

Tinerii si FacebookComunicarea de pe site-urile de socializare stimuleaza creierul tinerilor astfel ca ei invata mai usor, insa, ea conduce si la tulburari psihologice, potrivit cercetatorilor de la Universitatea California.

Pentru adolescenti, reteaua de socializare este asemanatoare cu ”formarea experientei de viata”. Ei posteaza informatii si vad modul in care altii reactioneaza.

Oamenii se angajeaza in mai multe activitati pe Facebook, mai multe actualizari de stare, mai multe incarcari de fotografii, mai multe “like-uri” pentru a fi mai empatici, potrivit studiilor.

Dacă cineva posteaza ca a avut o zi grea si alta persoana posteaza un comentariu spunand, ”Suna-ma daca ai nevoie de ceva”, afiseaza doar empatie virtuala.

”Toata lumea stie ca ceea ce scrii este public, dar pentru ca exista un ecran in fata adolescentului, el se simte oarecum anonim”, a declarat Larry Rosen, conducatorul cercetarilor.

Iata cateva efecte cauzate de reteaua de socializare, potrivit site-ului Huffington Post.

Narcisism1. Narcisismul

Utilizarea in mod frecvent a site-ului de socializare nu produce narcisism, dar accentueaza simptomele deja existente. Facebook ofera posibiltatea de a spune ceea ce vrei fara sa te vada nimeni.

De exemplu, dacă cineva predispus la un comportament narcisist posteaza un status si 20 de persoane raspund cu diferite comentarii  problema se perpetuează.

Anxietate si depresie2. Anxietatea si depresia

Copiii care folosesc mai mult mass-media globală pot avea probleme cu depresia si anxietatea

Părinţii care aveau copii cu varste cuprinse intre  4 si 8 ani au raportat ca acestia folosesc diferite forme de mass-media, inclusiv Internet, muzica si jocuri video, potrivit unui studiu din 2009.

Distragerea atentiei3. Distragerea atentiei

Utilizarea Facebook-ului poate fi o distragere a atentiei in timpul sesiunilor de studiu si poate produce conduce la  note mici. Cercetatorul numeste aceasta distragere ”concediu tehnologic”.

Tinerii studiaza timp de 10 minute, apoi iau o scurta pauza pentru a verifica adresa de email, Facebook sau mesaje text. Apoi se concentreza pe studiul pentru inca 10 minute si asa mai departe.

Este o formă diferita de moderare, dar trebuie sa fie constienti ca acest lucru va avea un impact negativ.

Empatie virtuala4. Empatia virtuala

Atunci cand o persoana posteza un status pe Facebook spunand ca a avut o zi proasta, alta persoana raspunde cu un comentariu stimulator si astfel se produce empatia virtuala.

Dar acest lucru are loc in viata reala?

Cercetarile preliminare sunt pozitive potrivit lui Rosen, dar este nevoie sa se faca mai multe cercetari în acest domeniu.

Socializare

5.  Socializarea

Facebook poate ajuta adolescentii timizi sa iasa din cochiliile lor. Ei pur si simplu ajung sa faca practica. Ajung sa spuna ”Imi place ceva ce ai spus” si totul se face intr-un mediu pseudo-sigur.

Acest lucru ii face sa se simta capabili de a spune lucrurile pe care nu le-ar spune niciodata faţă-în-faţă. ”
Pe de alta parte există probleme cu agresiunea virtuala. Parintilor li se cere sa se implice mai mult in educatia tinerilor astfel incat ei sa cunoasca riscurile.

Schimb de sarcini6. Schimb de sarcini

Tinerii pot face diferite tipuri de comutare de activitate, cum ar fi cititul şi jocurile video.

Rosen accentueaza faptul ca daca se ofera posibilitatea de a face mai multe sarcini în acelasi timp, persoanele mai tinere opteaza de multe ori sa faca mai mult, ceva el numeşte “comutare de activitate” (spre deosebire de multitasking). Ele au crescut cu tehnologie si sunt obisnuite sa faca mai multe lucruri deodată.

Autor: Laura Anton

Sursa: HuffingtonPost
Sursa foto: HuffingtonPost

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.