Islanda isi rescrie constitutia pe Facebook

Scris de

constitutieIn spiritul democratiei participative, Islanda a decis rescrierea Constitutiei cu ajutorul Facebook si Twitter acesta fiind un procedeu fara precedent in lumea politica.

Din aprilie, 25 de consilieri ce reprezinta societatea civila – avocati, jurnalisti, profesori de economie, fizicieni, directori de teatru, pastori, studenti – au fost insarcinati cu supravegherea rescrierii Constitutiei islandeze.

Serios afectata de criza din 2008, tara a decis sa se redreseze reactualizandu-si legea fundamentala, in vigoare din 1944, data independentei fata de Danemarca.

Inovatia islandeza consta intr-un procedeu de revizuire colaborativ: proiectele articolelor sunt publicate pe site-ul guvernului pentru ca acestea sa poata fi comentate, criticate si amendate de catre internauti prin intermediul retelelor sociale. Cu ocazia aceasta, toata lumea poate citi actuala Constitutie, sau cele mai recente proiecte si toti utilizatorii de internet pot raspunde pe pagina de Facebook, Twitter sau pe canalul YouTube al guvernului. Fiecare reuniune  este transmisa in direct si deschisa publicului.

“Cred ca este pentru prima data cand o Constitutie este in curs de redactare pe Internet. Publicul poate vedea cum aceasta prinde forma. Este un procedeu diferit de ce se intampla in trecut, cand constituantii erau de parere ca este mai bine ca discutiile sa aiba loc dincolo de remarcile publicului”, a declarat Thorvaldur Gylfason, membru al Consiliului Constitutional islandez.

Procesul rescrierii se va termina luna viitoare, cand noua Constitutie va fi supusa referendumului pentru a se decide daca majoritatea islandezilor sunt de acord cu aceasta. Parlamentul nu va avea dreptul de a aduce nicio modificare in noua lege constitutionala.

Autor: Silvia Burcea

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Static.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.