Adolescentii vor sfaturi despre sex de la parinti

Scris de

adolescentii si sexulAdolescentii prefera sa primeasca sfaturi despre sex de la parintii lor mai degraba decat de la prieteni sau din alte surse, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Montreal. Unii tineri se feresc, intr-adevar, sa vorbeasca despre acest subiect, dar aproape jumatate dintre ei isi privesc parintii ca modele, chiar si in ceea ce priveste viata sexuala.

“Parintii sunt timizi cand vine vorba de sexualitatea copiilor lor si probabil sunt astfel pentru ca simt ca nu este domeniul lor, lucru neadevarat”, spune coautorul studiului, Jean-Yves Frappier.

Cercetarea le-a permis celor 1.171 respondenti sa dea mai mult de un raspuns la fiecare intrebare. Aceasta a fost realizata la CHU Saint-Justine, un centru medical pentru mame, adolescenti si copii, care apartine de Universitatea din Montreal. Rezultatele arata ca 45% dintre tineri vor sa vorbeasca despre sex cu parintii, in timp ce doar 32% se indreapta spre prieteni si 17 procente se ghideaza dupa celebritati. Mai mult de un sfert dintre ei nu discuta cu nimeni.

“Uitam ca Britney Spears si Brad Pitt sunt simple imagini, in timp ce parintii reprezinta adevarata substanta”, a declarat Frappier.

Adolescentii care prefera sa li se destainuie prietenilor ii aleg pe cei cu mai multa experienta, dar sunt in pericolul de a face mai multe greseli, ca, de exemplu, sexul neprotejat. Parintii pot sa contrabalanseze aceasta influenta negativa si sa ii determine pe copii sa reziste presiunii grupului. Totodata, tinerii deschisi fata de parinti vorbesc mult mai deschis despre subiect, stiu mai multe despre bolile cu transmitere sexuala si sunt mai putin activi din acest punct de vedere. “Adolescentii ar trebui sa isi inceapa viata sexuala atunci cand sunt pregatiti, cand se simt respectati, si nu pentru ca toti prietenii lor o fac”, a adaugat Frappier.

Nici in ceea ce ii priveste pe parinti lucrurile nu sunt echilibrate. 61% dintre adolescenti prefera mamele cand vine vorba despre sexualitate, in timp ce doar 28 de procente se indreapta catre tati. Pe langa acestia din urma, si scolile ar trebui sa se implice mai mult.

Discutiile nu trebuie sa fie planificate si nici foarte serioase. Ele trebuie sa vina de la sine si sa fie condimentate cu glume, pentru ca tinerii sa se deschida si mai usor. Parintii se pot inspira de la stiri sau din intamplarile din viata de zi cu zi. Este de datoria adultilor sa aiba grija de copii si in aceasta privinta, considera coautorul studiului.

 

Autor: Andra Jipa

Sursa: Canada
Sursa foto: Top News

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.